Prive Sauna Akwa > Last Minute Prive Sauna > Last Minutes Everberg >

PRIVE Sauna AKWA

Wellness voor lichaam en geest

Villa Eikelenhof


Jan Pieter Cluysenaar Kortenberg Villa EikelenhofJ.P. Cluysenaar Maison de Campagne

Henri-Joseph Verheyden (+ 1857) liet in 1841 op de oude Curtenbergh een landhuis, een "maison de campagne", bouwen, het Eikelenhof. De architect was Jan Pieter Cluysenaer (1811-1880) een van de bekendste Belgische architecten van de 19de eeuw. Zo ontwierp Cluysenaar ook de Sint-Hubertusgalerij te Brussel.De villa Eikelenhof of La Chênaie staat gedeeltelijk op Kortenbergs grondgebied (de toegangspoort) en gedeeltelijk op het grondgebied van Everberg (de eigenlijke villa). Op de Curtenbergh stond in 1095 de voorloper van de Abdij van Kortenberg en de eerste kerk van Kortenberg. Deze kerk, in de volksmond de bergkerk genoemd, bleef de parochiekerk van Kortenberg tot 1771, toen de nieuwe kerk op de Heurk gebouwd werd. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Halle, binnen het villadomein herinnert aan de oude bergkerk. Atlas der Buurtwegen 1841 met vermeldeing eigendom VerheydenDe villa in de Atlas der Buurtwegen punt ten zuiden duidt op de locatie van de oude bergkerk


Villa Eikelenhof op de kaart van PoppPerceelplan kaart Popp met vermelding van het oud kerkhof van de afgebroken bergkerkLa Chênaie Everberg 2018De villa in 2018

Het Eikelenhof bestaat uit een hoofdgebouw en twee zijgebouwen (paardestallen en een koetshuis) symmetrisch opgesteld rond een binnenplein. Henri-Joseph Verheyden bezat 65 hectare land onder -Everberg, zijn schoonzoon Antoine Lemonnier 7 hectare bos. Een jaar na de bouw van het Eikelenhof overleed Isabelle-Françoise Verheyden, de dochter van Henri-Joseph en de vrouw van Antoine Lemonnier. Ze werd te Everberg tegen de kerk aan begraven. Gustave Lemonnier (+ 1913) bewoonde het het Eikelenhof toen de fanfare "La Concorde" te Kortenberg werd gesticht. Hij werd in 1861 erelid en betaalde het vaandel van deze vereniging. 


Binnenplein Eikelenhof  Kortenberg 2018Het binnenplein in 2018

Lemonnier verkocht het landhuis in 1879 aan Auguste Leclercq. Deze liet het vochtige terrein draineren. Auguste Leclerq was afkomstig uit Feluy in Henegouwen. Hij was marmerbewerker van beroep. Hij vergaarde rijkdom door stratenaanleg. Hij kocht “La Chênaie" als buitenverblijf. Hij stierf in 1910, bijna 100 jaar oud. 
 

La Chênaie Everberg KortenbergOude postkaart van de villa

Auguste werd als eigenaar van het Eikelenhof opgevolgd door zijn zoon Jules Leclercq (Brussel 1848-1928), raadsheer bij het Hof van Beroep en voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Aardrijkskunde, Hij schreef verscheidene reisverhalen. Hij was ook de stichter van de Revue Générale. Sedert 1902 was hij lid van de Koninklijke Academie van België. Hij was in 1876 met Marie-Juliette Dubast gehuwd, de zuster van baron Eduard Dubast, notaris van de koning en voorzitter van de Senaat. Jules Leclercq kocht in 1913 de overblijvende gronden van de familie Lemonnier en de Kortenbergse gemeenteraad schafte de kleine wegen die uitkwamen aan de bergkerk via het domein Eikelenhof af. Deze werden vervangen door een nieuwe weg die rond het domein kronkelt. 

Toegang Villa Eikelenhof Kortenberg


Suzanne Leclercq (+ 1968), de dochter van Jules Leclercq-Dubast, huwde Albert Hocedez uit Gent. Deze laatste was de broer van Monseigneur Hocedez, bisschop van Gent. Ingenieur Albert Hocedez (+ 1957) was de voorzitter van de Mijnraad. De familie Hocedez-Leclercq woonde te Brussel maar had, “La Chênaie" als buitenverblijf van mei tot september. Albert Hocedez kocht de ingang van het kasteel Houtart en voegde dit toe aan het domein van de villa. 

De dochter van Albert Hocedez, Geneviève Hocedez huwde in 1943 ingenieur René Laneau (1905-1972) uit het Negenhoekhof te Erps-Kwerps. De bijgebouwen zijn door hen tot woningen omgevormd.

Villa Eikelenhof Everberg Kortenberg 2018De villa in het voorjaar van 2018