AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Wat is waxen? Is er een verschil tussen harsen en waxen?


Waxen of harsen is een haarverwijderingsmethode die semi-permanent van aard is en het haar met de wortel verwijdert. Met harsen of waxen verwijderen schoonheidsspecialistes overtollig lichaams- en gezichtshaar met een kleverige substantie. Harsen en waxen is juist hetzelfde. Men onthaart ook met suikerhars. Haren worden met hars volledig verwijderd. 

Harsen of waxen is dus een tijdelijke manier om haar te verwijderen. Na het harsen zullen de haren weer groeien. Dit groeien gebeurt altijd wel met een zachte haarpunt zodat men in tegenstelling tot scheren, na het waxen nooit harde stoppels zal hebben. Het duurt ongeveer twee tot acht weken voor het haar om terug te groeien. Soms is er echter na een week al een beetje groei.  Bijna alle gebieden van het lichaam kunnen worden geharst zoals de wenkbrauwen, het gelaat, de benen, de armen, de rug, de buik, de schaamstreek en de voeten. Er zijn verschillende soorten waxen voor het verwijderen van ongewenst haar. Waxen wordt het best door een ervaren schoonheidsspecialiste uitgevoerd.


Wat is hars?

Hars (of wax) is een natuurlijk product dat hoofdzakelijk afkomstig is van verschillende naaldboomsoorten. Sommige natuurlijke harsen bevatten etherische olie en blijven daardoor langer vloeibaar. Deze harsen vormen vaak de basis voor ontharingsharsen. Kunstmatige ontharingsharsen worden uit polyvinylacetaat, polymeren en sulfonamiden vervaardigd. Hars is niet oplosbaar in water, maar ontharingshars kan wel gemakkelijk van de huid verwijderd worden met olie.

Colofonium

Colofonium is een plantaardige hars van naaldbomen (voornamelijk uit de familie van de dennen). Het belangrijkste bestanddeel is abietinezuur. Abietinezuur is een diterpeencarbonzuur. Colofonium (of pijnhars) is genoemd naar de Oud-Griekse stad Colophon, waar dit hars eveneens werd verzameld.

Door de vloeibare hars te verwarmen, verdampen de vluchtige stoffen, en blijft het colofonium over. Colofonium heeft een troebel uitzicht en een gele tot zwarte kleur. Bij kamertemperatuur is het brokkelig, maar het smelt bij hogere temperaturen.
Het voordeel van colofonium is dat het een grote kleefkracht heeft, waardoor het heel geschikt is als ontharingshars. Colofonium bestaat dus voornamelijk uit abietinezuur dat een film vormer is bij ontharingsmiddelen, zeep, mascara, lippenstift, oogschaduw en shampoo. Het is helaas ook een zwak contactallergeen dat eczeem kan veroorzaken. Personen die allergisch zijn aan colofonium kunnen we dus niet ontharen met een ontharingshars op basis van natuurlijke hars, maar wel met een synthetische hars op basis van bijvoorbeeld polyvinylacetaat (PVA).

Traditionele hars

De traditionele, warme hars op basis van colofonium, aangevuld met bijenwas en minerale harsen is gebruiksklaar bij een temperatuur tussen de 50°C en 60 °C en wordt in een dikke laag (3 tot 4 mm) aangebracht om de haartjes volledig in te kapselen. Wanneer de hars volledig opgesteven is en de haartjes in de hars kleven, wordt de hars samen met de haartjes door middel van korte bewegingen van de huid getrokken.

Striphars

Striphars (of softhars) bevat een hogere concentratie colofonium, aangevuld met oliën. Door de hoge concentratie colofonium heeft de striphars een zeer hoge kleefkracht en verwijdert het doeltreffend haartjes. De geb
ruikstemperatuur is ongeveer 80 °C waarbij de hars in een zeer dunne laag kan aangebracht worden. De hars koelt snel af en wordt verwijderd met strips.

Suikerharsen (sugarwaxing)

Suikerharsen heeft heel veel weg van het harsen met een stip, maar dan met suikerpasta. De hars is een natuurlijk product, zonder chemische ingrediënten. Het is hypoallergeen waardoor mogelijke huidirritatie wordt voorkomen.


Harsen met suikerpasta kan al veel eerder worden toegepast dan het gewone harsen. Zo kan dit al toegepast worden bij haartjes van slechts 1,6 mm. De haren worden in z'n geheel verwijderd. Hierdoor voorkomen we ingegroeide haren. De huid voelt na de behandeling glad en zijdezacht aanHarsen van het gelaat

De huid van het gelaat is een van de meest gevoelige plaatsen van het lichaam. Zelf je gelaat ontharen kan irritatie veroorzaken. Het verstandigste is dat je dit laat doen door een schoonheidsspecialiste. Professionele schoonheidsinstituten hebben verschillende oplossingen in functie van de wensen van hun klant. Ongewenst haar komt veel voor bij vrouwen. Er zijn vele manieren om het gezichtshaar bij vrouwen te verwijderen. Je kan bijvoorbeeld het gezicht ontharen door scheren, maar scheren creëert stompe randen. Het is goed voor je lichaam, maar niet aan te raden voor je gezicht.

Iedere vrouw krijgt na de menopauze steeds meer haren in het gezicht, dat is normaal. Maar wanneer jonge vrouwen last hebben van overmatige gezichtsbeharing, dan is dit een teken dat er iets anders aan de hand is. Het probleem kan een genetische aanleg zijn, of een ziekte. Overmatige beharing bij vrouwen kan een teken zijn van een onderliggend medisch probleem. Dit is vooral het geval wanneer er haren op plekken groeien waar vrouwen normaal bijna niet behaard zijn. U kunt, indien u hiermee een probleem heeft, dit melden bij de schoonheidsspecialiste. Zij zal u meestal de raad geven om dit te bespreken met uw huisarts of dermatoloog. 


Schoonheidsinstituut Akwa
Terug naar Prive Sauna Akwa

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram