AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Waarvoor dient je huid?Met een oppervlakte van ongeveer 2 m² is de huid het grootste orgaan van het lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de invloeden van buiten en de spieren, inwendige organen, bloedvaten en zenuwen. Uit de huid groeien haren en nagels die extra bescherming bieden. Het uiterlijk van de huid wisselt sterk, niet alleen onder invloed van bijvoorbeeld de leeftijd, maar ook als barometer van onze emoties en van onze algehele conditie.

De huid is een levend orgaan, maar de bovenste laag van de opperhuid, de buitenkant van de huid, bestaat uit dode cellen. Hoewel we per minuut gemiddeld 30.000 van deze cellen afstoten, worden in een andere laag van de opperhuid voortdurend nieuwe cellen aangemaakt. Onder de opperhuid ligt de lederhuid, die bloedvaten, zenuwuiteinden en klieren bevat. Onder de lederhuid bevindt zich een vetlaag die isoleert, schokken opvangt en energie levert.BESCHERMING EN TASTZIN 

Hoewel de huid op de meeste plaatsen nog geen 6 mm dik is, vormt ze een sterke, beschermende laag. Het belangrijkste bestanddeel van het huid oppervlak is keratine, een taai, vezelig eiwit. Keratine komt ook voor in de haren, die bescherming en warmte bieden, en in de nagels, die de gevoelige uiteinden van vingers en tenen beschermen. 

De huid is een zeer effectieve barrière tegen micro-organismen en schadelijke stoffen, zeker zo lang het oppervlak intact is. Wonden kunnen geïnfecteerd raken, zodat bacteriën, waarvan een deel op het huidoppervlak leeft, de kans krijgen in het bloed te komen. 

Talg, een vettige vloeistof die wordt gevormd in de talgkliertjes van de lederhuid, houdt de huid soepel en waterafstotend. Dat we tijdens een bad niet als een spons water opzuigen, komt doordat de huid waterafstotend is. 

Onze tastzin danken we aan receptoren in de lederhuid die reageren op druk, trillingen, warmte, kou en pijn. Per seconde worden miljarden signalen van prikkels uit alle delen van het lichaam naar de hersenen gestuurd, waar ze worden verwerkt tot een zintuiglijk 'beeld' en ons kunnen waarschuwen voor bijvoorbeeld een hete kachel. In gevoelige gebieden zoals de vingertoppen is de dichtheid van deze receptoren heel groot. 

De huid speelt ook een grote rol in de regulering van de lichaamstemperatuur en produceert onder invloed van zonlicht vitamine D, die nodig is voor gezonde botten.

DE HUID VERTELT EEN VERHAAL

Onze huid zegt iets over het leven dat we leiden. De huid van de handen van bijvoorbeeld een tuinman? wordt dikker om extra bescherming te geven. Het verouderingsproces, waardoor de huid rimpelig en minder elastisch wordt, wordt versneld door factoren als roken en blootstelling aan zonlicht. 

De huid kan ook van kleur veranderen. In direct zonlicht produceren de melanocyten in de opperhuid extra melanine, een pigment dat schadelijke ultraviolette straling filtert en de huid donkerder maakt. Mensen uit gebieden met een warm klimaat hebben vaak een donkere huid die minder snel verbrandt dan een lichte huid. De huid van mensen met een lichte huidskleur en blond of rood haar bevat minder melanine en is gevoeliger voor zonnebrand.

DE STRUCTUUR VAN DE HUID

De huid bestaat uit twee elementaire lagen, de dunne opperhuid (epidermis) en de dikkere lederhuid (dermis of corium). De opperhuid bestaat uit laagjes taaie, platte cellen. De haren groeien uit haarzakjes, gespecialiseerde delen van de opperhuid die tot in de lederhuid reiken. De in het haarzakje geproduceerde nieuwe haarcellen sterven af en vormen dan een schubbige schacht. De lederhuid is uit sterk, elastisch weefsel opgebouwd en bevat bloedvaten, klieren en zenuwuiteinden, die reageren op prikkels zoals warmte, druk en pijn.

HERSTEL VAN DE HUID

De huid vernieuwt zichzelf voortdurend door dode huidcellen van de buitenste laag af te stoten en daaronder nieuwe cellen te produceren. Zo worden de cellen die door slijtage, beschadiging of ziekte verloren gaan, snel vervangen. De nieuwe cellen worden gemaakt in de opperhuid, de bovenste huidlaag die als een taaie beschermende barrière fungeert.

De huid reageert op verwonding door beschadigd weefsel te repareren en verloren gegaan weefselaan te vullen met nieuwe cellen. Tijdens het herstelproces wordt dood of beschadigd weefsel vervangen door geronde nieuwe cellen en daarna vervangen door huidcellen en littekenweefsel. Soms blijft een litteken achter. Het herstel van de huid verloopt in verschillende fasen. 

Elke verwonding waarbij de huid openscheurt, hoe oppervlakkig ook, kan de bloedvaten in de lederhuid beschadigen en een bloeding veroorzaken. 

Uit het bloedvat lekt bloed weg dat een stolsel vormt. Fibroblasten en andere gespecialiseerde cellen vermenigvuldigen zich en verplaatsen zich naar de getroffen plek. 

De fibroblasten vormen een prop van vezelig weefsel binnen het stolsel. De prop krimpt doordat de vezels zich samentrekken. Daaronder vormt zich nieuwe huid. 

Het vezelige propje verhardt zich tot een roofje op het huidoppervlak, dat eraf valt als de nieuwe huid is gevormd. Er kan echter een litteken achterblijven.

GROEI VAN DE HUID 

Op de meeste plaatsen bestaat de opperhuid uit vier lagen. De onderste (basale) laag maakt nieuwe cellen. Wanneer die zich naar het oppervlak verplaatsen, veranderen de cellen en vormen de tussenliggende laag stekeIcellen en korrelcellen. Na een tot twee maanden bereiken ze het oppervlak. De buitenste laag bestaat uit hoorncellen: platte, dode cellen die worden afgestoten.

DE FUNCTIES VAN DE HUID

De belangrijkste functie van de huid op alle delen van het lichaam is ons te beschermen tegen verwonding en infecties. Hoewel de elementaire structuur van de huid over het hele lichaam gelijk is, zijn er plaatselijke verschillen, afhankelijk van de functie. Handpalmen en voetzolen hebben bijvoorbeeld geen haar. Verder zijn er verschillen in kleur en textuur en in de dichtheid van haarzakjes, klieren, zenuwuiteinden en bloedvaten.

De huid speelt een grote rol in de regulering van de lichaamstemperatuur, die wordt gecontroleerd door de hypothalamus, en in de gewaarwording van prikkels. De mens heeft geen vacht die hem warm houdt. In plaats daarvan hebben we een ingewikkeld regelsysteem voor de lichaamstemperatuur. Zo zijn er bloedvaatjes in de huid die warmte afstaan of vasthouden. Onderhuids vet zorgt voor extra isolatie.

Als het lichaam te warm is, verwijden de bloedvaten zich om meer bloed naar de huid te laten stromen, waar het kan afkoelen. Hierdoor wordt de huid rood. Zweetkliertjes produceren extra zweet, dat bij verdamping de huid afkoelt.

Als de lichaamstemperatuur daalt, trekken de bloedvaten samen. De musculus erector pili trekt samen, zodat de haar rechtop gaat staan (kippenvel).

Melanine, een pigment in de huid, geeft bescherming tegen de schadelijke ultraviolette straling in het zonlicht.


Christiaan Janssens

CRO Akwa Wellness 


  
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram