AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Anti-oxidanten als rimpelbestrijders


De huid heeft anti-oxidanten nodig om gezond te zijn en zich te kunnen beschermen tegen de gevolgen van zonneschade. Dit gebeurt aan de hand van de neutralisatie van vrije radicalen die zich in de huid ontwikkelen als deze blootgesteld worden aan ultra-violetstralen en door omgevingsfactoren zoals vervuiling, straling, sigaretten en onkruidverdelgers.


Vrije radicalen breken het collageen en de elastine in de lederhuid af, waardoor de huid uitzakt en rimpels krijgt. Een anti-oxidant is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Anti-oxidanten bestrijden het afbreekproces door een elektron aan vrije radicalen af te staan. Dit stabiliseert het aantal vrije radicalen in de huid. 

Vrije radicalen zijn onstabiele atomen en reageren snel met andere atomen om stabiliteit te krijgen. Dit doen ze door de dichtstbijzijnde elektron over te nemen van een ander atoom. Wanneer het andere atoom haar elektron verliest, wordt het zelf een vrije radicaal. Zo ontstaat een kettingreactie. Zodra dit proces is begonnen, kan dit effect uiteindelijk resulteren in de verstoring van een levende cel.

Anti-oxidant betekent niets anders dan een stof die kan reageren met een vrije radicaal. Het lichaam kan normalerwijze de vrije radicalen aan door de aanwezige antioxidanten in het lichaam. Als deze echter onvoldoende beschikbaar zijn of er te veel vrije radicalen in het lichaam zijn, kan er schade optreden.

Voorbeelden van anti-oxidanten in onze voeding zijn vitamine C, vitamine E en citroenzuur. Daarnaast zijn bepaalde mineralen zoals seleen, chroom en zink belangrijk omdat ze deel uitmaken van enzymen en daardoor als antioxidant werken.

Aan cosmetica met olie, vet en vetachtige stoffen zoals crèmes en aan geurstoffen zoals parfums worden dikwijls antioxidanten toegevoegd. In crèmes is dit vaak vitamine E, in parfums meestal BHT (Butylhydroxytolueen) en BHA (butylhydroxyanisol).


Drs. Christiaan JanssensTerug naar blogoverzicht

Terug naar Privé sauna Akwa

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram