AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Behandeling van spatadersWat zijn spataders?

Spataders of varices komen zeer vaak voor op de onderste ledematen maar ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen. Spataders worden veroorzaakt door een verstoring van de bloedsomloop.

De verstoring vindt plaats in de venen bij de veneuze terugstroom naar het hart toe. In de venen bevinden zich kleppen die ervoor zorgen dat het bloed enkel naar boven kan stromen. De spieren treden hierbij als pompsysteem op daar zij het bloed naar boven stuwen. 
Bij een te grote tegendruk in het bloedvat, bij slecht functionerende kleppen of bij een te geringe spierwerking, gaan de venen uitzetten en een spatader vormen. Een spatader heeft het uitzicht van een gekronkelde, gebobbelde, verbrede en uitgerekte ader. Door de huid zijn de aders waar te nemen als blauwe kronkelde draden.

De benen kunnen vermoeid, zwaar en pijnlijk aanvoelen, vaak gaat het dit ook gepaard met vochtophopingen rond de enkels tegen de avond aan. Andere klachten die zich kunnen voordoen zijn: een brandende pijn bij langdurig rechtstaan of bij de menstruatie, snel tintelingen en krampen in de onderbenen ervaren en verheven huidoppervlakten op de plaats van de ader. 
Er bestaan twee soorten sparaders en afhankelijk van de vorm en de grootte worden deze in verschillende adervormen onderverdeeld. De pijn die te voelen is, loopt niet evenredig met de ernst van de aandoening. Vroegtijdig gevormde spataders in een beginstadium, doen namelijk meer pijn dan spataders in een gevorderd stadium. Het is een aandoening die vooral vrouwen treft. 


Wat zijn de soorten spataders?

Er zijn twee verschillende soorten spataders te onderscheiden, de primaire en de secundaire.

- Primaire spataderen 

Het zijn aders die juist onder de huid aan de oppervlakte gelegen zijn. Deze oppervlakteaders vervoeren 10 van de veneuze stroom. Primaire spataders komen vaker voor dan de secundaire spataders. Ze kunnen verkregen worden door de erfelijke aanleg, ouderdom, obesitas, tijdens de zwangerschap en bij een statisch beroep (veel staan of zitten). 
Bij een normale ader is de middelste laag de stevige, elastische laag die de ader samenhoudt. Als er een grote hoeveelheid bloed doorheen stroomt, heeft deze de taak uit te zetten en nadien opnieuw zijn oorspronkelijke vorm in te nemen (het is met een elastiek vergelijkbaar). 
Als de middelste laag van de ader niet elastisch genoeg is, gaat de ader bij een grote hoeveelheid bloed uitrekken, maar niet in zijn oorspronkelijke vorm terugkomen. 

- Secundaire spataderen 

Deze zijn dieper in het lichaam gelegen, omgeven door of doorheen de spieren van het been. Ze vervoeren 90 van de veneuze terugstroom Daardoor zijn ze ook breder en dikker van vorm. De aandoening heeft verschillende oorzaken: 
• een aangeboren klepafwijking: hierbij ontbreken de kleppen of staan ze te ver van elkaar af en bij een sluiting is er nog steeds een opening aanwezig. Het bloed kan dan in de verkeerde richting terugstromen. Een goed functionerende klep laat dat niet toe.
• na de verplaatsing van een trombose (bloedklonter): in de gebobbelde delen van de spatader kan het bloed tot stilstand komen en stollen. Als deze in beweging komt in de ader kan het de resterende kleppen vernietigen. De kleppen die verwijderd zijn. groeien niet meer terug; 
• Bij een ontsteking in het adersysteem. 
Bij deze oorzaken kan het bloed niet voldoende terugstromen naar het hart en het vocht zal zich na een bepaalde tijd ophopen in de onderbenen. Dat veroorzaakt oedeemvorming, eczeem, pigmentafwijkingen, ontstekingen en infectie. Deze laatste twee kunnen in een 'open been' resulteren. 


Adervormen


• Twee oppervlakkige grote aderen of stamaderen: de Vena Saphena Magna (VSM) deze loopt van de binnenenkel naar de lies en mondt uit in de dijbeenader. De andere ader is de Vena Saphena Parva (VSP) deze loopt van de enkel naar de knie en mondt uit in de knieader. 
• De drie zijtakken van de VSM. Hierbij loopt een tak langs de achterzijde, de voorzijde en in het middengedeelte van het been. 
• De verbindingsaderen: ze verbinden de oppervlakteaders met de dieper gelegen aderen. Bij de veneuze terugstroom loopt het bloed hier steeds doorheen. 
• Spataderen in het bekken: aan de binnenzijde van het bekken, de schaamlippen en/of vagina zijn er spataderen zichtbaar. 
Bezemrijs: kleine oppervlakkige vertakkingen die geen verbinding hebben met het dieperliggende systeem. Ze hebben een blauwe of een rode kleur en zijn cosmetisch hinderlijk, maar veroorzaken geen pijn. Daarom worden ze niet altijd als spataderen beschouwd. Toch kunnen ze dezelfde klachten met zich meebrengen zoals jeuk, een brandend, zwaar en loom gevoel.


Tips bij spataders

• Lichaamsbewegingen waarbij niet veel schokken worden veroorzaakt in de onderbenen. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, gymnastiekoefeningen, zwemmen, fietsen en eenvoudige danspassen. 
• Een klassieke massage is uitgesloten omdat er geen druk op de weefsels mag uitgevoerd worden. De enige vorm van massage die gegeven mag worden, om de aders te begeleiden bij het afvoeren van het vocht is een massage met lichte effleurages in de richting van het hart. 
• Lymfedrainage is een goede vervanging voor de klassieke massagevorm. 
• Wisselbaden: hier gaat u koud en warm water regelmatig met elkaar afwisselen. De koude zorgt voor een verbeterde weefselspanning en heeft een samentrekkend effect op de bloedvaten. Warmte heeft dan weer het tegengestelde effect op de bloedvaten en gaat deze dus openzetten. Door de wisselwerking worden de aders getraind. Op het einde sluit u de behandeling steeds af met een aangename warme temperatuur. De baden kunnen in de douche of een voed bad gegeven worden. 
• De benen in zit- en ligstand verhogen: door de benen hoger te leggen dan de andere delen van het lichaam wordt de terugstroom vereenvoudigd en de kleppen worden tijdelijk ontlast. 
• Het verminderen van het lichaamsgewicht. Spataderen worden niet door overgewicht veroorzaakt maar het is een extra risicofactor en de personen die het bij obesitas krijgen, hebben er tot 30 meer last van. Het is dus aan te raden om gewicht te verliezen en dit kan enkel door lichaamsbeweging en een juist voedingsgebruik.
• Een ondersteunend drukverband of steunkousen. Het wordt vooral preventief gedragen bij de zwangerschap, langdurig liggende mensen (na operatie) en bij beginnende ontstekingen. Het verband moet 's morgens aangebracht worden, voordat de cliënt met de voeten op de grond is geweest. Dan is de aanwezigheid van het bloed in de benen het laagst en gaat het ondersteunende verband het meeste effect hebben. Deze verbanden worden van boven naar beneden aangebracht.


Medici kunnen medicatie voorschrijven of de spataderen operatief of met de laser verwijderen. Een andere methode die vaak wordt uitgevoerd door dermatologen is sclerotherapie of het droogspuiten van de aders. Na één van deze behandelingen mag het been enkele weken niet meer in contact komen met warmte. Massages en epilaties van de benen zijn minstens tot drie weken nadien verboden.


Drs. Christiaan JanssensTerug naar blogoverzicht


Terug naar Privé sauna Akwa

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram