AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Cellulite of Panniculose


Er wordt vaak nog steeds gesproken over cellulite als het gaat om sinaasappelhuid. Toch betekent cellulite letterlijk 'celontsteking'. Bij een sinaasappelhuid is er geen ontsteking waar te nemen, vandaar dat het de juiste benaming cellulite of panniculose is. 

Cellulite eindigt niet meer op 'itis'. Dit achtervoegsel duidt op een ontsteking. Er wordt dus nu gesproken over cellulite. Het woord panniculose is een afgeleide van 'panniculus adiposus'. Dit betekent onderhuidse vetlaag. 

Cellulite is een toestand waarbij de onderhuidse bindweefsels hun stevigheid verliezen. De vetcellen die keurig gerangschikt in dit weefsel liggen, verzwakken. Het vet kan lokaal uit de kern van de cel treden, waardoor deze afsterft. Er ontstaat op die plaats een onregelmatige vetafzetting, waarrond het vocht zich ophoopt (vetten trekken vocht aan). Dit geeft het uitzicht van de schil van een sinaasappel. Overal waar er een onderhuidse vetlaag aanwezig is, kan dus cellulite gevormd worden. 


Kenmerken van cellulite

Veelvoorkomende plaatsen van cellulite zijn de dijen, de binnenzijde van de knieën, de heupkussentjes, de billen en rond de nek. Het kan ook op andere plaatsen voorkomen zoals op de armen, aan de onderzijde van de benen, op de buik en aan de zijkant van de borsten. Op deze plaatsen is de bloedomloop meestal verstoord al dan niet gepaard gaande met een ophoping van gifstoffen. Het kan ook voorkomen op plaatsen met een verzwakte of ontbrekende spierwerking. Blauwe plekken worden op deze plaatsen snel veroorzaakt. De huid voelt vaak ook koud en bobbelig aan, soms is er ook een geknars hoorbaar bij het uitvoeren van een rolplooi over de huid. De cellulite voelt pijnlijker aan in de winter dan in de zomer en er zijn drie verschillende stadia te onderscheiden.

Beginstadium van cellulite 

Met het blote oog is er nog niets zichtbaar. Bij het uitvoeren van een knijptest, worden kleine bobbels en putjes aan de bovenzijde van de huidoppervlakte zichtbaar. Het is een zeer lichte cellulitevorming en de bobbeltjes zijn niet op alle plaatsen even zichtbaar wanneer men de knijptest uitvoert. 

Eigenlijke cellulite 

Als de spieren worden opgespannen en de huid hierbij puntjes en rimpels vertoont, kan men streken van de eigenlijke vorm van cellulite. De onregelmatigheden zijn het best zichtbaar op de buik, het zitvlak of het dijbeen. 
Cellulite kan ook zichtbaar gemaakt worden door een bepaalde belichting. Vaak wordt deze vorm van cellulite 'mannequincellulite' genoemd. Modellen staan immers het vaakst in het spotlicht en vertonen hierbij (ongewild) hun huidonregelmatigheden. Deze vorm van cellulite hoort ook thuis bij de eigenlijke cellulite. 

Gevorderd stadia van cellulite 

De cellulite is zelfs in een ontspannen toestand zichtbaar, zowel staand, zittend als liggend. Het komt op veel plaatsen voor en het duid op een heel slap bindweefsel, zeker wanneer de cellulite ook op de kuiten aanwezig zijn! Het gaat vaak met overgewicht gepaard, maar het kan ook voorkomen bij magere types met een slap bindweefsel. De beenaders krijgen bij deze vorm onvoldoende steun en kunnen spataders veroorzaken.

Wat kan ik tegen cellulite doen?


Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om cellulite tegen te gaan, maar je kan er niet van afkomen door een simpel pilletje te slikken. Actie ondernemen is het belangrijkste wat er is.


Sport en cellulite
Regelmatig sporten is natuurlijk altijd al van belang voor de gezondheid. Echter door speciale bewegingsoefeningen die gericht zijn op de benen en billen, kun je zelf cellulite wegtrainen. Het makkelijkste is simpelweg hardlopen! Erg goed voor de benen en billen en daarnaast wordt ook het buikvet aangepakt.

Voeding
Naast sport is ook de voeding belangrijk. Iedereen zou moeten letten op haar voeding, want voeding is de brandstof voor het lichaam. Slechte brandstof zal een auto ook niet goed doen rijden. Daarom moeten we er altijd voor zorgen dat we goede brandstof/voeding binnen krijgen.

Wat zijn belangrijke tips om cellulite te voorkomen?


Drink altijd 2 liter water per dag!
Mijd snelle koolhydraten!
Geen witte pasta, witbrood of witte rijst!
Eet voldoende eiwitten!

Massage


Bij prive sauna Akwa bieden wij ook massages aan die voor een vermindering zorgen van cellulite. Door de huid op een bepaalde manier de masseren zal de bloedcirculatie in je lichaam verbeteren. De zuurstoftoevoer wordt hierdoor gestimuleerd waardoor je huid er een stuk beter gaat uitzien. Deze massage is echter geen relaxatiemassage. De anti cellulite massage is zeer krachtig.


Drs. Christiaan JanssensTerug naar blogoverzicht

Terug naar Privé sauna Akwa

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram