AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

De kracht van zuiver waterDat je minstens anderhalve liter water per dag moet drinken, weet iedereen. Maar wie doet het ook effectief? Heb je er al eens bij stilgestaan welke symptomen er kunnen optreden bij een tekort aan water? En weet je ook of je eigenlijk wel zuiver en gezond water drinkt?

Het principe is eenvoudig. Het lichaam bestaat voor ongeveer 75 procent uit water. Dit water oefent drie belangrijke functies uit. Het lost voedingsstoffen op, het transporteert die voedingselementen en het zuivert het lichaam van afvalstoffen. Om deze taken optimaal te kunnen volbrengen, is het aangeraden om dagelijks 0,3 liter water te drinken per 10 kg lichaamsgewicht. Water! De hoeveelheden frisdrank, koffie, thee of alcohol die je drinkt, tellen dus niet mee.

Wie niet voldoende water drinkt, kan last krijgen van allerlei symptomen zoals hoofdpijn, concentratiestoornissen, hongergevoel, vermoeidheid en op langere termijn zelfs constipatie, maagklachten, rug- en gewrichtsklachten, astma- en allergieën, zwaarlijvigheid, zenuwstoornissen en vroegtijdige veroudering. Zoals je ziet, een lijstje dat zeker kan tellen. Vaak gebruiken mensen als excuus dat ze geen dorst hebben, maar ironisch genoeg is dat net een van de tekenen van dehydratatie. Als je lange tijd te weinig water drinkt, dan gaat je lichaam zich daarop instellen door het weinige beschikbare water te rantsoeneren.


Een recente studie toonde aan dat er al 6,5 miljoen verschillende synthetische stoffen in water te onderscheiden zijn. Het ligt bijgevolg voor de hand dat niet alle soorten water even gezond en zuiver zijn. Vreemd genoeg wordt mineraal- of bronwater in flessen slechts op tien parameters gecontroleerd. Of het water echt zuiver is, kan je dus niet weten. Een belangrijke indicator voor het mineraalgehalte is in elk geval de droogrest, het restant dat overblijft wanneer men het water gedurende vier uur op 180 graden Celsius verhit. Een zuiverend water heeft een droogrest van niet meer dan 60 mg per liter.

Bij leidingwater moeten de watermaatschappijen zich volgens de wet houden aan een zestigtal parameters, waaronder temperatuur, zuurtegraad, calcium, ammonium- en nitraatgehalte. Andere boosdoeners zoals chemicaliën, hormonen, medicijnen en sommige pesticiden worden echter niet gecontroleerd. Gelukkig is er een oplossing voor wie toch zuiver water wil: omgekeerde osmose. Deze moleculaire filtertechnologie kan het water voor 99 procent filteren. Het leidingwater wordt eerst voorgefilterd met behulp van één of twee sedimentfilters en een actieve koolfilter. Daarna wordt het door een membraan geperst, waarvan de poriën zo klein zijn dat enkel H2O-moleculen erdoor kunnen. De gefilterde deeltjes worden bovendien naar de afvoer geleid zodat er geen bacteriëngroei kan ontstaan. En dit alles met een klein toestelletje onder het aanrecht...


Drs. Christiaan JanssensTerug naar de Wellness Home Pagina

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram