AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

De sauna, niet altijd een zweetruimte


De geschiedenis van de Finse sauna

Geschiedenis van de Finse sauna


De Finse saunacultuur is om en bij de tweeduizend jaar oud. Centraal-Azië wordt aanzien als de oorsprong van de Finse sauna. In de eerste eeuwen van onze tijdrekening trokken de eerste zogenaamde Woudfinnen, nomadenstammen uit Mongolië, naar het westen. Ze vestigden zich in het huidige Finland. 
Het eerste dat deze nomaden bouwden was, misschien niet erg opmerkelijk, een sauna. De sauna diende voor hun echter behalve voor lichaamshygiëne, ook om het lichaam te harden. Alleen op die manier konden deze nomaden het koude, barre weer van het hoge noorden doorstaan.Vroeger was de Finse sauna niet alleen een zweetruimte.


De sauna was een multifunctionele ruimte van de vroege Finnen. De sauna werd niet alleen gebruikt om te zweten, maar ook om vlees en spek te roken, zouten en drogen. Het was ook een ruimte voor te bidden, alsook een werkruimte, en zelfs een "baarruimte". Veel Finnen zagen aldus in de sauna het eerste levenslicht. 

Maar ook zieken werden in de sauna verpleegd. Natuurgenezers maakten gebruik van de hygiënische omstandigheden in de sauna om er hun geneeskunsten uit te oefenen. Uiteraard werd de sauna dan op dat moment niet te sterk verhit.


De nieuwste sauna's zijn nu meestal met een elektrische kachel. Met elektrische elementen worden de stenen opgewarmd. Het is dan ook dit type van sauna dat je op dit moment meestal in hotels en (privé)sauna's aantreft. De elektrische sauna is nu ook het meest populair in Finland. Doch niet alleen in het hoge noorden, maar ook in België en Nederland ontdekten en ontdekken we massaal de sauna. Christiaan Janssens

CRO Akwa Wellness
Terug naar blogoverzicht

Terug naar Privé sauna Akwa


 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram