AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Diëten, voeding en gezondheid


Diëten 

Veel mensen zijn voornemens om gewicht te verliezen en nemen hun toevlucht tot allerlei populaire diëten. We kennen allemaal voorbeelden, die allemaal veelbelovend zijn of veel beloofden. Dan weer koolhydraatrijk, dan weer eiwitrijk, dan weer vetrijk. 

Veel diëten zijn nogal streng, andere zijn eenzijdig of omslachtig. In het begin lijken ze te werken, maar ze wijken nogal af van de normale eetgewoonten en passen niet in ons dagelijks patroon. Het nieuwe eetpatroon is niet vol te houden en men komt weer aan. 

De laatste jaren is veel onderzoek gedaan en de conclusie is, dat even lijnen averechts werkt en in 90% leidt tot het zogenaamde jojo-effect. Als je wilt afvallen met een blijvend resultaat, doe het dan op de gezonde manier en langs de weg van de geleidelijkheid. Op den duur is het aanpassen van het eetgedrag in combinatie met meer bewegen de aangewezen weg.


Eetgedrag veranderen

Je eet om te leven, maar sommige mensen leven om te eten. In onze maatschappij is er voedsel in overvloed. Door alle welvaart eten we te veel en bewegen we te weinig, waardoor veel mensen te dik zijn.

Het lichaam heeft energie nodig, maar hoeveel je moet eten en wat je moet eten is niet goed aan te geven. De een heeft eerder een honger- en dor tgevoel dan de ander. Men zegt vaak dat dik zijn erfelijk is, maar dat is niet bewezen. Eetgedrag is in belangrijke mate aangeleerd. Dikke ouders hebben vaak dikke kinderen, omdat die het eetgedrag van hun ouders overnemen. 

Ook emoties en psychische achtergronden zijn van belang bij te veel ofte weinig eten. Overgewicht is vaak een symptoom van een slecht gedrag ten aanzien van de gezondheid. Als iemand te dik is, zich te zwaar voelt, moet daarom het hele gezondheidsgedrag worden aangepakt. Gewoontes sluipen er langzaam in en die verandering daarin bereik je niet op korte termijn. Alleen stap voor stap kan gezonder gedrag worden ontwikkeld.


Voeding en gezondheid 

De laatste jaren is de energieopname per persoon per dag enorm toegenomen, terwijl tegelijkertijd minder energie wordt verbruikt. Daardoor ontstaat een positieve energiebalans, die leidt tot dik worden en uiteindelijk tot obesitas. Overgewicht brengt veel risico's met zich mee voor de gezondheid. Wetenschappers chatten dat bij 50-70% van de men en, die aan kanker overlijden een ongezonde leefstijl een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de ziekte. 

De samenhang van te dik zijn, te weinig bewegen en het krijgen van hart- en vaataandoeningen is al heel lang bekend. Zwaarlijvigheid verhoogt de kans op een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Dat vormt de grootste risicofactor op het verkrijgen van hart- en vaatziekten. Andere problemen, die voorkomen bij een te hoog gewicht, zijn o.a. rugklachten, ademhalingsmoeilijkheden, suikerziekte, vroegtijdige arthro e en verminderde mobiliteit. Om de energieopname te beperken zijn de afgelopen jaren allerlei aanbevelingen gedaan.

Gezien de alarmerende cijfers heeft allerlei voorlichting van de overheid over bewegen, voeding en gezondheid weinig zin gehad. Ondanks het feit dat er allerlei diëten op de markt zijn gebracht en dieetgoeroes zijn opgestaan hebben zes op de tien mannen en vijf op de tien vrouwen nog steeds overgewicht. Ernstig overgewicht komt voor bij 15% van de mannen en 10% van de vrouwen. Er wordt wel geprobeerd om te lijnen, maar de resultaten blijven uit. Diëten blijken in de praktijk allemaal overbodig en leiden bijna altijd tot het bekende jojo-effect. Uit cijfers blijkt dat 95% van de mensen die zijn afgevallen ook weer aankomen. Het lichaam wil weer terug naar het hoogste gewicht. 

Leptine is een hormoon, dat in het vetweefsel zelf wordt aangemaakt en afgescheiden. Het reguleert het gevoel voor verzadiging. Als je meer eet word je minder gevoelig voor het verzadigende gevoel, waardoor er een nieuwe balans ontstaat bij een hoger gewicht. Wellicht mede vanwege het imago, dat ze geen doorzettingsvermogen hebben worden dikke mensen vaak gediscrimineerd. Ze zouden minder ijverig zijn en initiatiefloo . Of dit berust op vooroordelen is moeilijk te zeggen. Dikke mensen roepen in fysiek opzicht een bepaalde weerstand op. Vooral mensen met een goed gewicht, vinden dikke mensen vaak onaantrekkelijk.

Toch is het zo dat het lichaamsgewicht volgens wetenschappers voor 80% wordt bepaald door genetische factoren. Die mensen hebben het dus moeilijker om af te vallen. Wel gaat vaak het spreekwoord op: 'Elk pondje gaat door het mondje'. Het is in onze welvaartsmaatschappij, gezien de hoeveelheid aan 'lekkere' etenswaren, niet gemakkelijk matig te zijn. Overal is genoeg te eten en wordt lekker eten aangeprezen. Ook wordt veel reclame gemaakt voor zogenaamd gezonde producten. Echter, geen enkel voedingsmiddel is op zichzelf gezond of ongezond te noemen. Het gaat om de samenhang van het volledige voedingspatroon. Wat meer van het een en wat minder van het ander. Je hoeft echt geen diëtist te zijn om goede tips te geven om af te vallen. Eigenlijk is afvallen heel simpel: namelijk minder eten en meer bewegen. 


Enkele tips om sneller af te vallen

Vervang alle vette en calorierijke producten door minder vet en calorierijk eten:

- Gebruik magere melk i.p.v. volle melk. 

- Vervang gewone boter door halvarine. 

- Drink water i.p.v. frisdrank. 

- Geen mayonaise, maar ketchup of mosterd. 

- Geen chips, maar bv. Japanse zoutjes of light chips. 

- Geen dressings, maar citroensap, azijn en mosterd.


Hulpmiddelen om minder te eten en te snoepen kunnen zijn: 

- Langzaam eten en goed kauwen. 

- Eten en snoep niet in het zicht laten staan. 

- Kleinere borden en glazen gebruiken.


Het voedingspatroon kan (eenvoudig) worden verbeterd door: 

- Matig zijn, iets minder eten dan waar je zin in hebt waardoor een betere balans tussen opname en verbruik ontstaat. 

- Neem altijd een licht ontbijt, dat voorkomt het hongergevoellater op de dag. 

- Veel variatie in het eten brengen. 

- Minder verzadigde vetten (dierlijke vetten) gebruiken. 

- Meer onverzadigde vetten in de vorm van vis en plantaardige vetten eten. 

- Meer voedingsvezels (graan en graanproducten, groenten en fruit) gebruiken. 

- Het gebruik van suiker (frisdranken, snoep) verminderen. 

- Per dag minimaal twee liter water drinken. 

- Minder/geen snacks als tussendoortjes nemen. 

- Beperk vooral de calorierijke snacks als ijs en chips. 

- Zout in het eten beperken.


Christiaan Janssens

CRO Akwa Wellness


Bronnen en websites:

Diet & Weight Management

Strychar I (January 2006). "Diet in the management of weight loss". CMAJ. 174 (1): 56–63.

Mann, T; Tomiyama, AJ; Westling, E; Lew, AM; Samuels, B; Chatman, J (April 2007). "Medicare's search for effective obesity treatments: diets are not the answer". The American Psychologist. 62 (3): 220–33.

Dansinger ML, Gleason JA, Griffith JL, Selker HP, Schaefer EJ (January 2005). "Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone diets for weight loss and heart disease risk reduction: a randomized trial". JAMA. 293: 43–53. 

Daniels MC, Popkin BM (September 2010). "Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review". Nutrition Reviews. 68 (9): 505–21.


Terug naar de hoofdpagina

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram