AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Holy Guacamole!

 

 

“De avocado heeft geen rivalen onder het fruit,

dit is het echte fruit uit het paradijs”

            - David Grandison Fairchild -

 


Guacamole

Ja inderdaad, het verbaast je misschien, maar avocado is technisch gezien een fruit en geen groente. Omdat de bereidingswijze vaak lijkt op de bereidingswijze van groente zou je kunnen denken dat het een groente is, maar het is echt een fruit. Dat maakt verder helemaal niks uit voor de voedingswaarde want die is uitmuntend!


Too ripe or not too ripe

Avocados kun je in (bijna) alle supermarkten en op de markt kopen. Wel moet je goed kijken naar de rijpheid van de avocado. De rijpheid van een avocado kun je bepalen door in de avocado te knijpen. Een niet-rijpe avocado is nog keihard als je erin knijpt en deze is zeker nog niet geschikt om gelijk op te eten. Sterker nog, wij hebben ons wel eens vergist in de rijpheid en ik kan je vertellen dat een niet-rijpe avocado echt niet te eten is!

Een rijpe of eetbare avocado geeft een beetje mee als je erin knijpt. Deze zijn perfect groen van binnen en zijn gelijk eetbaar. Als je er teveel in kunt knijpen en het zacht aanvoelt dan is de avocado dus weer overrijp en bruin van binnen. En ook niet meer lekker om te eten.

Gebruiksaanwijzing

Avocado gezondheid

Het handige van nog niet rijpe avocado’s is wel dat ze binnen een paar dagen wel rijp (kunnen) zijn. Je kunt ze gewoon in de fruitschaal leggen bij al je andere fruit en dan worden ze vanzelf rijp. Mocht dit je te lang duren dan kan je de avocado ook in een papieren zak leggen met een appel erbij. De appel geeft een bepaald stofje af wat het rijpingsproces van bijvoorbeeld een avocado versneld.

Zorg er altijd voor dat je niet teveel avocado’s koopt want ze zijn niet lang houdbaar wanneer ze rijp zijn. En het is doodzonde om zoiets moois uit de natuur weg te moeten gooien omdat je er teveel gekocht hebt.

Wanneer je een avocado wilt gaan eten snijd je hem in de lengte met een scherp mes door de midden over de pit heen en draai je de twee helften zo uit elkaar. Daarna kan je de pit er zo uitlepelen, de avocado eventueel nog een keer in de lengte snijden en pel je de schil er zo vanaf. Alle gezondheid staat nu klaar om van genoten te worden!

 
Wat zit er in een avocado?

Laten we de voedingswaardetabel er eens bij pakken:

Voedingswaarde avocado


Als we naar de voedingswaarden van avocado kijken zien we dat honderd gram avocado 188 kcal bevat, 2,6 gram eiwit, 1,5 gram koolhydraten waarvan 1,4 gram suiker en 18,1 gram vet. Ook zit er maar liefst 6,4 gram vezels in en goede concentraties magnesium, kalium en fosfor.


Zoals je kunt zien zitten er in avocado veel meer calorieën dan ander fruit en groente. Dit komt natuurlijk door de grote hoeveelheid vetten die er in een avocado zitten. Je kunt nu denken dat een avocado heel ongezond is, maar de vetten die erin zitten zijn de goede vetten!

Holy Guacamole!

Ik denk dat je inmiddels wel begrijpt waarom een avocado zo gezond is en waarom het de super food van deze week is. Tot slot puntsgewijs een aantal gezonde voordelen die je leven kunnen redden:

Een avocado is goed voor je hart: De goede vetten beschermen je hart en je bloedvaten omdat ze het cholesterol in je lichaam te lijf gaan. Ze verlagen het slechte cholesterol LDL en verhogen het goede cholesterol HDL in je bloed.
Avocado beschermt mannen tegen problemen met hun prostaat: Studies wijzen uit dat het stofje beta-sitosterol, wat veel voorkomt in avocado, goede uitwerking hebben op je prostaat en je beschermen tegen ziektes van de prostaat.
Avocado laat vitaminen beter opnemen: Een aantal vitaminen (o.a. vitamine A, E, K) worden beter opgenomen wanneer ze in combinatie met vetten worden gegeten. Een avocado toevoegen aan een salade helpt bijvoorbeeld de vitamineopname door het lichaam.
 
Conclusie

Avocado’s zijn terecht een van de meest voedzame soorten fruit (en groente) die de natuur voortbrengt. De goede vetten die een avocado bevat zijn onmisbaar en zorgen ervoor dat je langer en gezonder blijft leven.

Maak een heerlijke gevulde salade met avocado erdoorheen of maak mijn favoriet een guacamole dip! Een recept kan je hier vinden.


Christiaan Janssens

CRO Akwa Wellness
Home

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram