AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Wat is Detoxen?


Detoxen of ontgiften

Wil je gaan detoxen of ontgiften dan is het noodzakelijk dat je eerst een planning hiervoor opmaakt. Het beste is om een rustige periode uit te kiezen. De reden om voor een rustige periode te kiezen is om dat je bij het ontgiften ook mentaal veel van je lichaam vergt en er ook allerlei emoties kunnen vrijkomen. 


Hoe zorgt ons lichaam voor de afbraak en afvoer van overbodige stoffen?

Dagelijks eten we suiker, te veel suiker. Suikers die we niet allemaal nodig hebben. Het zijn juist die suikers die de weg vinden naar de lever en daar opgeslagen wordt onder de vorm van glycogeen. Dit glycogeen wordt omgezet worden naar suikers bij een zware inspanning. Voorts zijn er eiwitstofwisselingen, als je voedsel verteert ontstaan er aminozuren, het zijn deze aminozuren die uit je darmen opgenomen worden door de bloedvaten en doorgestuurd worden naar de lever. Er kan door de lever nieuwe eiwitten gemaakt worden van de aminozuren en op hun beurt kunnen deze eiwitten weer door je lichaam gebruikt worden. Ten slotte zijn er nog de vetstofwisselingen. Bij de vertering van het voedsel komen ook vetzuren vrij, dit kunnen verzadigde vetten of onverzadigde vetten zijn. Het zijn de onverzadigde vetten die door het lichaam weer kunnen gebruikt worden als brandstof. De verzadigde vetten kunnen door de lever terug omgezet worden naar onverzadigde vetzuren. Dus men heeft alle belang bij een goed werkende lever.


Het reinigen en detoxen (ontgiften)

Er kunnen veel schadelijke stoffen in je lichaam terechtkomen, bijvoorbeeld medicijnen en alcohol maar ook andere stoffen. Het is dan de taak van de lever om die stoffen af te breken en te doen afvoeren via de galvloeistof en de urine. Behalve het aangemaakte glycogeen worden ook nog andere stoffen opgeslagen in de lever. Wanneer je lichaam die stoffen nodig heeft, zal de lever ze vrijgeven (onder andere vitamines, mineralen en vetten). Om alles in goede banen te leiden heeft de lever twee afzonderlijke systemen; het bloedvatsysteem en het galgangsysteem. Er zit heel veel bloed in de lever, dit bloed komt binnen via de poortader. Dit is afkomstig van het darmstelsel. De voedingstoffen in het darmstelsel worden het bloed opgenomen en opgeslagen in de lever. Deze kan die stoffen bewaren of terug afstaan aan het lichaam.

Gal wordt aangemaakt door de lever. Deze aangemaakte gal moet ook afgevoerd kunnen worden, daarvoor zijn er in de lever veel galkanaaltjes aanwezig en iets grotere galwegen. De aangemaakte gal wordt via deze kanalen afgevoerd naar de galblaas. Een heel belangrijke die lever en ook heel apart want stel dat je er een deel zou van weg snijden dan zal en kan de lever terug aangroeien en uitgroeien tot een volledige lever. Wel moet de overblijvende lever gezond zijn. Zelfs met het weggesneden stuk lever zou die nog heel lang zijn werk kunnen doen, dus ook als een deel van je lever ziek is, dan zal de rest zijn werk verder doen. 


Detoxen, voor iedereen?

Ook mensen met een gezonde levensstijl hebben baat bij ontgiften. Soms krijg je ongewild giftige stoffen binnen via de lucht, je kan daarbij denken aan bepaalde schoonheidsproducten of vaat- en wasmiddelen. Je zou een detox kunnen doen door veel water te drinken. Op deze manier ga je jezelf heel natuurlijk ontgiften. Het is de kracht van de kruiden die het ontgiftingsproces een evenwichtige balans geeft, ook rozemarijn kan zorgen voor een gezonde ontgifting. Het zorgt ervoor dat maag en darmen terug in evenwicht gebracht worden. 
Cassis is het middel als het gaat om te helpen ontgiften van je lichaam. Het gaat ook ontstekingen tegen en zorgt voor een betere spijsvertering. Heb je even een emotionele of een fysieke dip dan kan cassis je helpen om er bovenop te raken.


Wat zijn de voordelen van detoxen?

- Een betere darmwerking
- De stoelgang is aanzienlijk beter
- Een geactiveerd metabolisme
- De nieren en het cardio vasculair systeem worden gestimuleerd
- Het bewerkstelligd een metamorfose van je huid
- Het is een reiniging van je lichaam van binnenuitHoe lang moet ik detoxen?

Doe een detox-kuur best niet langer dan een week. In die week zal je voornamelijk afvalstoffen verliezen. Beslis je om het langer dan een week aan te houden dan ga je je lichaam niet helpen. Integendeel, je zal dan niet alleen afval verliezen maar ook vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. De detox-kuur zou dus eerder een belasting worden voor je lichaam en dat is niet de bedoeling. 


Detox gedaan? Wat nu?

Eens de detox- week achter de rug zal je weer krachten moeten opbouwen. Je ontgifte lichaam zal makkelijker vitaminen en de broodnodige stoffen kunnen opnemen. Water (blijven) drinken is de boodschap. Je kan het water verrijken met verbena citroensap. Het immuunsysteem krijgt een gezonde boost. Je zal je meteen gerevitaliseerd voelen.
Nu je terug goed in je vel zit is het aangeraden een gezond voedingspatroon te handhaven. Leer koken met weinig melk, gluten en suikers. Ook het gebruiken van wat meer vet wordt aangeraden. Er zijn verschillende soorten oliën die je kan gebruiken, bijvoorbeeld avocado, sesam, macademia. Deze zijn heel gemakkelijk te gebruiken in de keuken en heel goed voor de huid.Een voorbeeldgerechtje: Zalm met avocado en pijnboompitten
Wanneer mag je niet detoxen?


Christiaan Janssens
Terug naar blogoverzicht

Terug naar Privé sauna Akwa

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram