PRIVE Sauna AKWA

Wellness voor lichaam en geest

De sauna, niet altijd een zweetruimte


De geschiedenis van de Finse sauna


De Finse saunacultuur is om en bij de tweeduizend jaar oud. Centraal-Azië wordt aanzien als de oorsprong van de Finse sauna. In de eerste eeuwen van onze tijdrekening trokken de eerste zogenaamde "woudfinnen", nomadenstammen uit Mongolië, naar het westen. Ze vestigden zich in het huidige Finland. 
Het eerste dat deze nomaden bouwden was, misschien niet erg opmerkelijk, een sauna. De sauna diende voor hun echter behalve voor lichaamshygiëne, ook om het lichaam te harden. Alleen op die manier konden deze nomaden het koude, barre weer van het hoge noorden doorstaan.


Vroeger was de Finse sauna niet alleen een zweetruimte.


De sauna was een multifunctionele ruimte van de vroege Finnen. De sauna werd niet alleen gebruikt om te zweten, maar ook om vlees en spek te roken, zouten en drogen. Het was ook een ruimte voor te bidden, een werkruimte, en zelfs een baarruimte. Veel Finnen zagen in de sauna het eerste levenslicht. 

Maar ook zieken werden in de sauna verpleegd. Natuurgenezers maakten gebruik van de hygiënische omstandigheden in de sauna om er hun geneeskunsten uit te oefenen. Uiteraard werd de sauna dan op dat moment niet te sterk verhit.

Terug naar blogoverzicht

Terug naar Privé sauna Akwa


 
E-mailen
Bellen
Map
Info