AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

De hammam of de Finse sauna?Door de warmte in een hammam of sauna begint de klant al gauw fel te zweten en krijgt hij een algemeen ontspannen gevoel. De huidporiën gaan open en de afvalstoffen worden beter afgevoerd. Een hammam of sauna kan vanuit esthetisch oogpunt zuiverend werken, maar het kikkert ook op na een zware fysieke inspanning en werkt ontspannend.

Zowel de hammam als de sauna hebben gunstige effecten op de huid en het moreel en helpen de spieren ontspannen. De sauna versterkt ook het afweersysteem en maakt ons meer bestand tegen stress, infecties, koude, enzovoort. De sauna heeft ook een positief effect op spierpijn, reuma, het cardiovasculair systeem en huidproblemen.

Een regelmatig bezoek aan de sauna of hammam bevordert het welbevinden waardoor u er betere leefgewoonten op na gaat houden op het vlak van voeding, lichaamsbeweging of gedrag (alcohol, roken, enz.).


Hammam of sauna: vochtige of droge warmte?


De hammam is een al heel oud gebruik dat teruggaat op de Romeinse thermen. Later heeft de techniek zich verder ontwikkeld in de Oosterse landen. De hammam verspreidt vochtige warmte via stoom. Die kan tot meer dan 50°C oplopen. De fijne waterdruppeltjes geleiden beter dan de lucht. Daardoor kan de warmte heel heet aanvoelen ook al is de temperatuur minder hoog dan in de Finese sauna.

De sauna is recenter dan de hammam en is ontstaan in de Scandinavische landen (Finland, Estland en Zweden). De sauna is een houten cabine die is uitgerust met houten banken. De warmte in een sauna is droog en kan tot 90°C oplopen. De vochtigheidsgraad bedraagt nooit meer dan 30 %. De warmte wordt verspreid door een kachel en wordt in stand gehouden door vulkanisch gesteente waarop regelmatig water wordt gegoten.Na de warmte een verfrissend bad


Na de warmte wordt een sessie in de hammam of de sauna beëindigd met een koud bad in het dompelbad of onder de douche. De thermische shock doet de bloedvaten krimpen, het omgekeerde effect dus dan wat de warmte in de sauna of de hammam teweegbrengt (openen van de bloedvaten). Die reactie stimuleert de bloedsomloop, brengt een fysiek en esthetisch heilzaam effect teweeg en werkt zeer ontspannend.


Zijn er contra-indicaties voor de hammam en de sauna?


De hammam en de sauna zijn voor zo goed als iedereen geschikt. Ze zijn alleen af te raden bij zware hartproblemen, kwaadaardige tumoren en acute infecties (griep of bronchitis).

Bij hypertensie (inname van bloeddrukverlagende middelen wordt afgeraden voor een bezoek aan de sauna, net als het gebruik van alcohol trouwens), luchtwegproblemen of problemen met de bloedsomloop is het raadzaam om bij wijze van voorzorg eerst het advies van de huisarts te vragen.

Opgelet! Door het zweten verliest u een halve tot een hele liter vocht. Drink dus voldoende water voor en na elke sessie.

Bij prive sauna Akwa krijgt u indien gewenst, een uitgebreide uitleg over een correcte saunacyclus.


Drs. Christiaan JanssensTerug naar Prive Sauna Akwa

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram