AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Everberg


De versterkte Everberg tegen de Grubbe was een van de bolwerken van de heren van Rotselaar, dicht bij de Oude Baan. Een nieuw kasteel, het Hof van Montenaken, gebouwd in het Broek, werd genoemd naar de familie van Montenaken die heren van Everberg werden. Willem kreeg de functie van drossaard van Brabant in 1420. 

Op de plaats van zijn waterburcht staat nu het kasteel de Merode. Everberg was als tiendgebied een rijkdom voor het Groot Gasthuis van Leuven. Deze instelling had een eigen pachthof in Everberg, het nog bestaande Gasthuishof op de Dalemstraat. 

In 1686 kreeg de familie de Rubempré, die het kasteel van Everberg bewoonde, de titel van prins van Rubempré en Everberg. De prinsen van Rubempré waren opperjachtopzieners van Brabant. 
Medio 19de eeuw stond in Everberg de olieslagmolen Vandervorst. Na de graancrisis van begin 20ste eeuw richtte men melkfabrieken op. De houten standaardmolen van Everberg werd vervangen door een stenen bovenkruier. Eind 19de eeuw waren op de Grubbe en in de Warande nog groeven van ijzerzandsteen. 

De bevolking van Everberg groeide van 938 inwoners in 1801 over 1704 in 1910 naar 2637 in 1976. 

In Everberg ontstond medio 19de eeuw het klooster van de Annonciaden, dat de bijzondere bescherming genoot van de familie de Merode. 

Karel Stallaert bouwde zijn villa aan de Dalemstraat. Hij werd in 1893 voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal en Letterkunde.


 

Bezienswaardigheden van Everberg

 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram