AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Kasteel de Mérode


Het kasteel de Merode was een waterburcht, ook bekend als Hof van Montenaken. Dit tot in de veertiende eeuw teruggaand kasteel wordt omringd door een uitgestrekt landschapspark.

Circa 1765 is het huidige kasteel gebouwd, naar de plannen van architect F. Neuville. Er zijn haast geen resten van de gebouwen van voor deze datum. 


Het huidige, fraaie kasteel in classicistische stijl is verrijkt met Lodewijk XVI-ornamenten. De tuin in Franse stijl dateert uit hetzelfde tijdperk. De grachten zijn gedempt onder Amaury de Mérode in 1845 tijdens het aanpassen van het park aan de toen in zwang zijnde Engelse mode. De achtergevel is gedeeltelijk gewijzigd aan het einde van de negentiende eeuw.

Charles-Guillaume de Merode bewoonde het kasteel in het begin van de 19de eeuw. 

Het kasteel is door de Prinsendreef verbonden met de Leuvensesteenweg en het dorpscentrum. Aan de andere kant van het kasteel ligt een gerestaureerde ijskelder, die toegankelijk is. 

Het negentiende-eeuwse kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel in de Warande staat op een heuvel. Op deze plaats of in deze omgeving stond tot in de achttinede eeuw een kluis. 

Tegen de Molenbeek in de Warande herinnert een monumentje aan de plaats waar Werner de Merode in 1840 aan een beroerte stierf. 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram