AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Sedes Sapientiae Kortenberg


Dit fraaie, zandstenen barokkapelletje (het kapelleke van de Negenhoek) staat in de Kapellestraat op de hoek met de Hofstraat voor de nummers 43 en 45 op de oude parochiegrens van Erps en Kortenberg. 

In de cartouche lezen we "Ter Eren van de H. Maghet Maria 1661".  De datum verwijst naar de overlijdensdatum van Joanna de Plaines, de kasteelvrouwe van het Hof ter Brugge te Erps-Kwerps.
De kapel is opgericht in witte zandsteen ("onze witten arduin"). De volutenbekroning uitlopend op een gebogen fronton, omsluit een door Ionische zuiltjes geflankeerde nis. Ook de dakbedekking is in witte steen. Op het voetstuk van het Onze-Lieve-Vrouw beeld staat "H. Maegd, sedes sapientiae" vermeld. "Sedes sapientiae" is Latijn voor "zetel van de wijsheid".

De oude linde die geplant was rond 1880, is nu vervangen door drie jonge exemplaren. (zie foto onder)Voor de Eerste Wereldoorlog plantte men een meiboom voor de kapel. In de tijd van de kermisprocessie werd voor de kapel een rustaltaar opgetrokken. De omwonenden zorgden dan voor een zandtapijt.  Op de wereldtentoonstelling van 1958 werd deze kapel nagebouwd in het dorp Oud-België. 


De kapel is voor het laatst gerestaureerd in 1990.


Bronnen

Cosyns A., Vieilles chapelles (1908) 260-261.

Denis F., Kortenberg, onze parochie (z.p. 1981) 162-167.

Vannoppen H., Honderd Kortenbergse gebouwen (Winksele 1991) 17.

Vannoppen H., "Kapel van O.L.Vrouw Kapellestraat" in: Zoeklicht op Kortenberg, mei 2002.

Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J.: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1 (1971).


Websites

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Onze-Lieve-Vrouwekapel

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram