AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Villa Lurmann


De Villa Lurmann aan Leuvensesteenweg, nummer 330, werd tussen 1900 en 1910 (gevelsteen geeft aan 1903) gebouwd naar plannen van de jonge architect Van Haverbeke. De woning in art-nouveaustijl en het ijzeren toegangshekken is als monument beschermd sinds het jaar 2000.

Deze villa wordt ook de Château Blanc of de Villa Doyen genoemd.

De Duitse handelaar Hendrik Emiel Lurmann liet voor zich deze villa bouwen. In 1912 verliet Lurmann echter Kortenberg. De villa kwam in het bezit van textielhandelaar Paul Dujardin. Na de Eerste Wereldoorlog kocht de industrieel Camille Doyen deze prachtige villa. Zijn echtgenote Anna-Marie Gysel bleef er tot 1988 wonen. Zij overleed toen op negentigjarige leeftijd.

Als laatste woning uit Emiel Van Averbeke (1876-1946) zijn art-nouveau-periode is de villa Lurmann ongetwijfeld de meest rijkelijke. Zij wordt gekenmerkt door een bijzonder plastisch volume met in- en uitspringende gevelvlakken en een sterk variërende dakvorm, een piramidaal vertikaliserende opbouw ondersteund door aaneengesloten naar boven toe verjongende vensterpartijen en hoog oprijzende schoorstenen en ten slotte een sterke contrastwerking tussen het witte baksteenparement en de donkere tinten van houten schrijnwerk, hardstenen lijstwerk en natuurleien bedaking. Bijzonder typerend voor Van Averbeke is de verzorgde detaillering, het smeed- en houtwerk met geometrische versiering en het decoratief aanwenden van brandglas en tegeltableau.

De welgestelde Duitse handelaar Lurmann gaf Van Averbeke een grote mate van vrijheid. Samen met de naastgelegen villa Doyen zijn dit de enige woningen die door Van Averbeke buiten het Antwerpse werden gerealiseerd.

De plattegrond van deze vrijstaande villa is een vierkant  van 17 meter bij 17 meter. Ze telt twee bouwlagen onder een steil, piramidaal uitgewerkt, overkoepelend schilddak, bekroond met in kruisvorm geplaatste kleine driehoekige dakkapellen. Ter hoogte van de geveluitsprongen worden deze onderbroken met overkragende, dwarse zadeldaken. 

De woning is opgetrokken in een lichtgekleurde baksteen boven een rustica sokkel van blauwe hardsteen. Dit materiaal werd ook gebruikt voor de cordonlijsten, de kraagstenen en de vensteromlijstingen. Tegen de achtergrond van het lichte gevelmetselwerk zorgen de donkere tinten van hardsteen, schrijnwerk en natuurleien bedaking voor kleurcontrast. 

Zoals steeds bij ontwerpen van Van Averbeke bezit de villa Lurmann een klassiek grondplan met een eenvoudige functionele indeling en relatief kleine ruimten. Een L-vormige circulatie-as verbindt hoofdinkom aan de straatzijde met de zijingang rechts. Op deze gang sluiten het salon en de eetkamer aan, bureau en de keuken. Op de verdieping zijn er drie slaapkamers, een bibliotheek en een badkamer.

Ook van de hand van Van Averbeke is de bijzonder mooie ijzeren toegangspoort. De hardstenen stijlen en de poort zelf vertonen de karakteristieke cirkelmotieven en parallelle lijnen. 


 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram