Spechtenstraat 18, 3078 Everberg

 

Kunnen je juwelen tegen chloor?

Zwembaden en jacuzzi’s bevatten een bepaald percentage chloor om bacteriën, virussen en meer te doden. Chloor houdt het water schoon, maar wat goed is voor het water en voor u, is niet zo goed voor uw sieraden.


Kan goud tegen chloor?

goud en chloor

Goud is normaal zeer goed bestand tegen chemicaliën zoals chloor omdat het een edelmetaal is dat niet of amper reageert met andere chemische stoffen. Maar puur goud is een vrij zacht metaal. Dus om er gouden juwelen van te kunnen maken, worden andere edelmetalen (goudlegeringen) aan het edelmetaal toegevoegd. 

Deze metalen, zoals bijvoorbeeld zilver, nikkel of koper, reageren wel sterk op chloor. Hoe lager het karaat van uw gouden sieraad, hoe meer andere metalen eraan zijn toegevoegd des te harder uw juweel zal reageren met chloor. Uw mooie sieraden kunnen dan sterk verkleuren.

Kan je zwemmen met een gouden sieraad?

Een verfrissende duik in het zwembad nemen met je gouden of zilveren juweel is niet aan te raden. Niet alleen zilver maar ook goud kan gaan oxideren en daarmee richt je blijvende schade aan. Wanneer gouden sieraden bijvoorbeeld al licht beschadigd zijn dan zijn ze extra gevoelig voor agressieve stoffen zoals chloor en zout.

Zwemmen in de zee is ook niet ideaal voor sieraden, omdat het een zoute laag kan achterlaten, waardoor de gouden glans dof wordt. Daarom is het altijd veiliger om geen juwelen te dragen tijdens het zwemmen.

Als u uw gouden sieraden draagt ​​tijdens het zwemmen, was deze dan voorzichtig nadien met een speciale sieradenreiniger. Gebruik geen zuiveringszout en schrob niet. Vermijd ook de haardroger, omdat dit het edelmetaal kan verzwakken.

Kunnen zilveren sieraden tegen chloor?

In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen. Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren. Ze zullen sneller zwart en dof worden.

juwelen in de jacuzzi

Kunnen juwelen uit roestvrij staal tegen chloor?

Ga nooit zwemmen of in een jacuzzi met je roestvrij staal (= rvs, stainless steel, inox) sieraden! Ondanks de naam roestvrij staal kan het materiaal absoluut niet tegen chloor. Het wordt aangetast en gaat roesten. Ook de douches in het zwembad zijn verboden terrein voor je sieraden uit rvs.

En wat met natuurparels?

Het oppervlak van een parel kan ook aangetast worden door chemische middelen zoals schoonmaakmiddelen, zeep en shampoo, make up, parfum en haarlak. Het is dan ook logisch dat de chloor in het zwembad of de jacuzzi zeer slecht zijn voor uw parels. Je kan echter perfect met je natuurparels in de zee.

Hoe kan je je aan chloor blootgestelde juwelen reinigen?

Wie zijn of haar juwelen altijd en overal draagt, weet (zeker na het lezen van dit artikel) dat zij dikwijls te lijden hebben onder de harde omstandigheden. Vooral zout en chloor kunnen uw kostbare sieraden schade toebrengen. Wanneer u gaat zwemmen in de zee of in een zwembad doet u dus beter uw mooie juwelen even uit.

Naast het vermijden van chloor in zwembaden en jacuzzi's kan vergelijkbare schade ontstaan door het gebruik van schoonmaakmiddelen met chloor (bv bleekwater of ‘javel’). Het is dus het beste om je sieraden ook af te doen als je schoonmaakt. En omdat sieraden in het water zo gemakkelijk af kunnen glijden, is het dragen van sieraden in het zwembad of op het strand een goede regel.

Ben je toch met die mooie gouden ring in zee geweest of werd deze blootgesteld aan chloor in het zwembad? Dan zijn er 5 stappen die u kan volgen:

1) Eerst en vooral, spoel zo snel mogelijk af met zuiver water.

2) Gebruik zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen want daarmee kan u uw juwelen nog meer beschadigen.

3) Maak een sopje van lauw water en enkele druppeltjes zacht afwasmiddel (of gebruik een speciale sieradenreiniger).

4) Laat het sieraad ongeveer een kwartier weken in het sopje en spoel dan nogmaals grondig af met zuiver water.

5) Wrijf het tot slot droog met een vezelvrije vliesdoek.

Sommige mensen maken hun sieraden schoon met tandpasta. Doe dit evenwel niet! Tandpasta bevat fluoride, en fluoride kan ook schadelijk zijn voor je gouden (en andere) juwelen.

Twijfel je of dit wel voldoende is? Ga dan zo snel mogelijk naar je juwelier. Daar zal men het sieraad op een vakkundige manier reinigen.


Akwa Wellness


Privé Wellness Akwa
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram