Spechtenstraat 18, 3078 Everberg

 

Kokosolie: lekker en gezond!


Kokosolie wordt gemaakt van het persen van het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot. Vroeger had het vet van de kokosnoot een slechte naam, maar hoe kan iets dat zo zonnig is nou slecht zijn? Daar geloven wij niet in!


Hoe wordt kokosolie gemaakt?

kokosolie

De kokosolie waar ik het in dit artikel over ga hebben en ga beschrijven is de biologische, koudgeperste en ongeraffneerde (vierge) kokosolie. Zoals eigenlijk alle voeding geldt hoe ongeraffineerder, hoe beter. Het verse vruchtvlees van biologisch gegroeide kokosnoten wordt uitgeperst wat een olie oplevert die stolt bij een temperatuur van rond de 25 graden Celsius. Dat betekent dat kokosolie in ons koude kikkerlandje vaak gestold en niet vloeibaar is. Het stollen van het kokosolie in de pot is overigens helemaal niet slecht en beïnvloedt de kwaliteit van de olie helemaal niet. Ook kan het zo zijn dat er wat kleurverschillen in de pot zitten wat niets anders is dan natuurlijke kleurverschillen van de kokosnoot.

Ik kan het vaak genoeg benadrukken dat, mocht je kokosolie aan gaan schaffen, je goed moet opletten dat je de meest ongeraffineerde kokosolie koopt die je kunt krijgen. Er is bij sommige winkels ook kokosolie te koop die op hoge temperatuur geproduceerd gebruik makend van oplosmiddelen om het vruchtvlees van de schil te scheiden en daarna ook nog eens ontgeurd is. Deze moet je laten staan. Maar gelukkig zul je deze kokosolie niet vinden in biologische winkels of gespecialiseerde en betrouwbare winkels op internet.


Slechte naam?

In de inleiding heb ik gezegd dat kokosolie een slechte naam had, maar dat die slechte naam nu blijkbaar niet meer van toepassing is. Maar hoezo had het dan een slechte naam? Als ik er hier een artikel over schrijf moet het toch wel goed voor je zijn? De slechte naam die kokosolie tot een aantal jaren geleden had kwam door onderzoek naar kokosolie in de jaren 50 van de vorige eeuw. Dat onderzoek toonde aan dat kokosolie een heel hoog percentage verzadigde vetten bevatte.

kokosolie

En zoals je ongetwijfeld weet zijn verzadigde vetten de slechte vetten dus 1+1=2, kokosolie moet ook wel slecht zijn. Maar dat bleek dus niet helemaal waar te zijn… 

Ondanks dat 86% van de vetten in kokosolie verzadigd is, hebben deze speciale eigenschappen. De meeste vetzuren zijn namelijk opgebouwd uit middellange ketens van vetzuren, zogenaamde Medium Chain Triglycerides (MCT’s). Deze MCT’s worden ook net wat anders door het lichaam verwerkt als je ze vergelijkt met ‘normale’ vetten. Ook wees verder onderzoek uit dat kokosolie het slechte cholesterol (LDL) verlaagt en het goede cholesterol (HDL) verhoogt. Laten we eens in detail verder op onderzoek gaan…


De vetten in kokosolie

Zoals gezegd bestaat 86% van de vetten in kokosolie uit verzadigde vetzuren. Ongeveer 68% van deze verzadigde vetzuren zijn de MCT’s, een unieke verhouding voor verzadigde vetzuren. Deze MCT’s hebben bijzondere eigenschappen die je normaal gesproken niet van vetten zou verwachten. Deze eigenschappen zijn onder meer:


  • MCT’s worden snel verbrand door het lichaam waardoor ze bijna niet opgeslagen kunnen worden als lichaamsvet
  • Kokosolie zorgt ervoor dat vitamines en mineralen uit je voeding beter door je lichaam opgenomen worden
  • Hoeven niet door de lever verwerkt te worden waardoor dat het lichaam ook minder energie kost. Dit zorgt er dus mede voor dat kokosolie in verhouding veel meer energie oplevert dan de traditionele vormen van verzadigde vetzuren.
  • Kokosolie draagt bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel wat heel belangrijk is voor diabetici of om diabetes te voorkomen. Ook zorgt een stabiele bloedsuikerspiegel voor een een minder grote kans tot vetopslag
  • Ook heeft kokosolie een gunstige uitwerking op de bloeddruk doordat het de gezondheid van de celmembranen stimuleert waardoor er een gunstigere bloedsomloop is.
  • Bepaalde vetzuren in kokosolie beschermen het lichaam tegen ziekteverwekkers zoals parasieten, voedselvergiftiging, bacteriën, virussen, schimmels etc.
  • In tegenstelling tot andere verzadigde vetten is kokosolie juist goed om je cholesterol op een gezond niveau te krijgen…

Invloed op cholesterol

Ondanks dat kokosolie zo’n hoog percentage verzadigde vetten bevat heeft kokosolie geen negatief effect op het cholesterol in je bloed. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het cholesterol in je bloed positief beïnvloedt wordt! Zoals je misschien wel weet wordt het slechte cholesterol in je bloed LDL en het goede cholesterol HDL genoemd. Met slecht wordt bedoeld dat je aderen er van binnenuit van dichtslibben, iets wat je absoluut niet wilt dat er gebeurt!

Het goede cholesterol HDL wil je juist wel in je bloed hebben want, hoe raar het ook klinkt, dit cholesterol zorgt ervoor dat er juist minder aan de binnenkant van je aderen blijft plakken. Je bloed blijft dan beter doorstromen en de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct wordt lager. De reden dat kokosolie je cholesterol positief beïnvloedt is dat het de werking van je schildklier versnelt. De schildklier scheidt veel verschillende hormonen uit en zoals je vast wel weet doen hormonen heel veel met je lichaam.

Als de schildklier voldoende hormonen uitscheidt dan gaan die hormonen aan het werk in je bloed en laten het vastgekoekte cholesterol aan de binnenkant van je aderen als het ware oplossen. Daarnaast doen de hormonen van de schildklier natuurlijk nog veel meer met je lichaam dan alleen maar het cholesterol niveau in je lichaam positief beïnvloeden, zoals je uithoudingsvermogen en je concentratie verbeteren. Dus mocht je last hebben van een hoog cholesterol niveau of van een traag werkende schildklier dan kan ik je zeker aanraden om direct te beginnen met het gebruik van kokosolie.


Waarom bakken met kokosolie?

De meest duidelijke en beste toepassing van kokosolie is om er mee te gaan bakken. Dat is een makkelijke manier om kokosolie te gebruiken en hier is heel snel grote winst te behalen! ‘Maar hoe zit het dan met het bakken in olijfolie, dat is toch ?’ hoor ik je vragen. In de winkels zie je overal olijfolie liggen en overal wordt gezegd dat olijfolie het meest gezond is. Olijfolie is zeker gezond! Maar niet echt geschikt om in te bakken… Ondanks dat wat er over gezegd wordt is olijfolie voornamelijk geschikt om koud te gebruiken en kapot gaat en als je het verhit! Het briljante van kokosolie is dat door het hoge percentage verzadigde vetzuren de verbrandingstemperatuur veel hoger ligt! Dat maakt kokosolie veel geschikter om in te bakken.


Andere toepassingen van kokosolie

Niet alleen kun je kokosolie gebruiken om je eten mee klaar te maken, het heeft nog veel meer toepassingen die ook steeds populairder worden. Zo kun je dezelfde kokosolie die je gebruikt om je eten in te bakken ook gebruiken als bijvoorbeeld een schoonheidszalfje of om je lippen of droge handen mee in te vetten. Mocht je huidproblemen hebben als eczeem of psoriasis, dan is kokosolie het proberen waard om jezelf mee in te smeren.

In de (gespecialiseerde) winkels liggen tegenwoordig ook steeds meer zalfjes, shampoos en zelfs tandpasta’s waar kokosolie in verwerkt zit. Velen daarvan zijn natuurlijk goed, maar het gevaar is dat in andere de hoeveelheid kokosolie te klein is om eigenlijk echt een effect te hebben. Het veiligste wat je dus kunt doen is pure ongeraffineerde kokosolie te kopen waar je mee wilt gaan bakken en die ook te gaan gebruiken om je huid of lippen mee in te smeren.Akwa Wellness

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram