Spechtenstraat 18, 3078 Everberg

 

Hoofdpijn of migraine na de sauna?


Hoofdpijn na of tijdens de sauna? Na eens heerlijk te hebben ontspannen komt plots die irritante hoofdpijn op. Lijkt tegenstrijdig niet? Hoe kan je nu hoofdpijn krijgen door je te ontspannen? Dit is misschien de eerste vraag die bij je opkomt, maar hoofdpijn na sauna kan veel andere redenen hebben.

Een sauna is een kleine houten kamer waar mensen baden in de warmte. Het zet aan tot zweten, wat therapeutisch werkt. Sauna's zijn volkomen veilig en gezond, dus u hoeft zich geen zorgen te maken. Zwangere vrouwen dienen echter enkele voorzorgen te nemen. In dit artikel vind je meer informatie over sauna en zwangerschap.


Waarom heb je hoofdpijn na de sauna?

Je komt thuis van de sauna en je voelt je volledig zen. Met dat heerlijke gevoel geniet je nog na van je saunabezoek. Maar plotseling is je hele avond verpest door hoofdpijn. Het liefste ding wat je nu wilt doen, is om een aspirine in te nemen en je bed in te kruipen, je baalt. Hoe kan je nu na de sauna hoofdpijn krijgen? Sauna hoofdpijn heeft een zeer logische reden en kan met uw saunaroutine te maken hebben.

Finse Sauna


Dehydratatie - hoofdoorzaak van hoofdpijn na de sauna

Meestal is dehydratatie de belangrijkste boosdoener achter het ongemak dat u voelt na een saunabad. Het is het verlies van vocht tot het punt waarop het lichaam niet veel meer over heeft voor normale orgaanfuncties. In feite, als je dorst voelt, ben je al lichtelijk uitgedroogd [2].

Waarom veroorzaakt dehydratatie hoofdpijn?

Sauna veroorzaakt overmatig zweten, wat snel kan leiden tot uitdroging. Hierdoor trekken de hersenen en de aderen samen, waardoor je hersenen letterlijk krimpen, waardoor ze van de schedel af bewegen. Dit zet druk op je zenuwen, en dat resulteert in pijn.

Sommige mensen zijn gevoelig en kunnen hoofdpijn krijgen als gevolg van milde uitdroging. Een glas of twee water drinken rehydrateert je hersenen snel, en verlicht de pijn.

Uitdroging kan zelfs levensbedreigend worden als het gepaard gaat met de volgende symptomen:

Lethargie en verwarring
flauwvallen
Donkergekleurde urine of geen plas
Snelle hartslag
Extreem droge huid

Hoge bloeddruk en hoofdpijn


sauna Blue

Als je last hebt van hoofdpijn na de sauna, is dit dikwijls ook te wijten aan een te hoge bloeddruk als je je na de sauna onvoldoende hebt afgekoeld. Als je na een saunasessie onder de koude douche gaat, stijgt je bloeddruk, die moet terug naar omlaag. Wens je geen hoofdpijn na de sauna? Dan is het belangrijk dat je je lichaam goed doet afkoelen. Anders zal de bloeddruk niet voldoende zakken en kan je last van hoofdpijn krijgen. 

Stress en de sauna

Heb je een druk leven en stress? Dan kan de hoofdpijn na een saunabezoek een oorzaak zijn van die verplichte rust. Je ontspant in de sauna en je verlaat de sauna met een zen gevoel. Je bent volledig ontspannen maar dat kan juist hoofdpijn veroorzaken, je hebt een kater van het teveel aan stress.
Heb je last van spanningshoofdpijn? Dan kan de sauna je hier van af helpen. In de sauna bent je verplicht om te rusten, je leegt je gedachten. Dit is goed om spanningshoofdpijn te verminderen of te voorkomen. Je vergeet je zorgen en voelt je zen. Regelmatig een publieke of privé sauna bezoeken als je stress hebt kan je spanningshoofdpijn verminderen!

Migraine en sauna

Heb je dikwijls last van migraine en wil je toch naar de sauna, maar je weet niet of dit verstandig is? Migraine is de bekendste chronische hoofdpijn. Migraine en sauna worden niet altijd gezien als een prima combinatie. Als je aan migraine lijdt, kan een bezoek aan de sauna een aanval veroorzaken. Maar toch kan de sauna een leuke ervaring zijn bij mensen die gevoelig zijn voor migraine.
Bij migraine en sauna is het belangrijk om je aan de regels te houden. Rust ten minste een half uur tussen twee saunabeurten en voordat je je terug aankleed. Ook het koelen is erg belangrijk als je migraine hebt en naar de sauna gaat. Sauna en migraine gaan dus wel samen zolang je je aan de saunaregels houdt.

Goede afkoeling voorkomt hoofdpijn na de sauna


Sauna en hoofdpijn

Als je naar de sauna gaat en daarna geen hoofdpijn wenst te hebben, is het belangrijk dat je je houdt aan het koelingsproces. Hoofdpijn na sauna en toch afgekoeld? Dan heb je je waarschijnlijk niet voldoende afgekoeld. Saunahoofdpijn kan voorkomen worden als u de volgende stappen ondergaat:

Eerst moet je het zweet van je lichaam douchen. Het is belangrijk om een ​​koude douche te nemen maar laat eerst je voeten en daarna je benen wennen aan de koude voordat je de rest van je lichaam afkoelt.
Het dompelbad, de schrik voor elke saunabezoeker, is misschien niet zo leuk, maar het helpt zeker om hoofdpijn te vermijden na de sauna. Als je in het dompelbad gaat, is het belangrijk dat je ook kopje onder gaat. Indien je je hoofd niet voldoende afkoelt, kan dat hoofdpijn veroorzaken door de overmatige hitte.

Sauna hoofdpijn door de verschillende warmte

Hoofdpijn na de sauna kan ook worden veroorzaakt door het type sauna waar je het laatst in was. Wist je dat er twee soorten warmte zijn?

In de Finse sauna voel je de zogenaamde droge hitte, dus je zal goed zweten. Ben je in de hammam? Dan zult je merken dat je niet zweet, vanwege de vochtige hitte die hier hangt.
Deze twee soorten warmte kunnen de reden zijn voor je hoofdpijn. Start met de hammam en eindig met de Finse sauna. 

In de hammam kan je lichaam de overmatige warmte niet goed kwijt en dit leidt tot een hogere bloeddruk. Vanwege die hogere bloeddruk, kan je last hebben van hoofdpijn naderhand. Ook hier geldt echter steeds, goed afkoelen tussen twee saunabeurten.

Vraag bij twijfel steeds eerst raad aan je huisarts. Heb je regelmatig last van hevige hoofdpijn, dan is het aangewezen om dit eens grondig te laten onderzoeken.
Bronnen en literatuur:

- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086

- https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/9013-dehydration
- L. Hooper et al., "Clinical symptoms, signs and tests for identification of impending and current water‐loss dehydration in older people," no. 4, 2015.
- https://www.healthline.com/health/how-long-in-a-sauna
- G. Kanji, M. Weatherall, R. Peter, G. Purdie, R. J. T. J. o. A. Page, and C. Medicine, "Efficacy of regular sauna bathing for chronic tension-type headache: a randomized controlled study," vol. 21, no. 2, pp. 103-109, 2015.
- https://www.healthline.com/health/heat-headache
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201
- G. S. Scoon, W. G. Hopkins, S. Mayhew, J. D. J. J. o. S. Cotter, "Effect of post-exercise sauna bathing on the endurance performance of competitive male runners," vol. 10, no. 4, pp. 259-262, 2007.
- L. Hannuksela and S. J. T. A. j. o. m. Ellahham, "Benefits and risks of sauna bathing," vol. 110, no. 2, pp. 118-126, 2001.

 


Terug naar Prive Sauna Akwa

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram