Spechtenstraat 18, 3078 Everberg

 

Super Food: De Sinaasappel


appelsien

De sinaasappel is een ontzettend populaire fruitsoort. Niet alleen omdat hij zo heerlijk smaakt, lekker is als vers sapje en de hele bus meegeniet van de sinaasappelgeur als één iemand aan het pellen is. Ook omdat het een super gezonde vrucht is.

Veel mensen zouden er goed aan doen om bij een verkoudheidje eerst een flinke dosis sinaasappelen te nemen, voor ze aan de medicijnen gaan. Vooral veel mensen weten dat de sinaasappel heel veel vitamine C bevat. Maar er is meer, veel meer!

100 gram sinaasappel bevat wel 50 mg vitamine C. Per sinaasappel is dat dus ongeveer 100 mg, wat al 30 mg meer is dan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid! Vitamine C is onder andere heel belangrijk voor je weerstand, wondgenezing en helpt je beschermen tegen veel verschillende aandoeningen.

Verder bestaat de sinaasappel voornamelijk uit water, natuurlijke suikers, veel vezels en andere vitamines. Ook zien we dat er verschillende mineralen in voor komen. Kalium bijvoorbeeld speelt een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk en het goed samentrekken van de spieren en calcium is goed voor sterke botten en tanden. Maar sinaasappels zijn nóg ergens goed voor. Ze bevatten namelijk erg veel bioflavonoïden.


Bioflavo wat?


Bioflavonoïden is de verzamelnaam voor een grote groep plantaardige stoffen waarvan de werking op die van vitamines lijkt. Als de sinaasappel nog aan de plant zit werken bioflavonoïden als anti-oxidant. Zo beschermen ze de plant tegen licht en straling.

Als mensen deze bioflavonoïden binnenkrijgen werken ze ook als anti-oxidant. Dit wil zeggen dat ze het lichaam beschermen tegen aanvallen van vrije radicalen (kort gezegd agressieve zuurstofdeeltjes die schade aanbrengen tot diep in de cellen van het lichaam). De meeste bioflavonoïden zit in het witte vruchtvlees en de pitten van de sinaasappel. Dat is één van de redenen waarom het iets gezonder is om een sinaasappel te eten, dan hem uit te persen.


De voordelen kort op een rijtje


De sinaasappel is een echte wondervrucht. Naast de bovengenoemde voordelen is hij ook goed voor het volgende:

- Ze geven je een zachte gladde huid. Dit komt door de vitamine C die ervoor zorgt dat het weefsel waarmee de huid aan het lichaam zit sterk blijft.
- Ze helpen bepaalde vormen van reuma te voorkomen. Dit bleek uit een onderzoek in 2003 waarin de vrouwen die de meeste sinaasappelen aten het laagste risico hadden op bepaalde vormen van reuma.
- Mogelijk helpen ze  je te beschermen tegen long kanker. In 2008 vonden onderzoekers uit dat rokers die vijf maal per week sinaasappelen aten veel minder kans hadden op longkanker dan degenen die geen sinaasappelen aten.
- Ze helpen je te beschermen tegen hartaanvallen.
- En ze helpen bloedarmoede voorkomen. Dit doordat vitamine C het lichaam helpt bij het absorberen van ijzer uit plantaardig voedsel.

Hoe je de juiste sinaasappel kiest

bloedsinaasappel


Er zijn verschillende soorten sinaasappelen met verschillende eigenschappen. De gezondheidsvoordelen voor elke soort zijn ongeveer hetzelfde, maar in gebruik verschillen ze. Kies bijvoorbeeld voor sinaasappelen uit Valencia als je ze wilt persen en neem een navelsinaasappel als je hem wilt pellen. Deze sinaasappel heeft een soort uitstekende navel navel aan één kant. Voor deze navel geldt dat des te groter hij is, des te zoeter de sinaasappel zal zijn.

Soms heb je geluk en heb je een bloedsinaasappel te pakken. Deze zijn rood vanbinnen en het lijkt dus alsof er bloed inzit. Dit is zeker niet het geval. Waardoor de sinaasappel wel zijn rode kleur krijgt is niet helemaal duidelijk, maar het heeft zeker iets met de weersomstandigheden te maken. Bloedsinaasappelen zijn net iets zachter van smaak en door hun kleur erg leuk om te verwerken in verschillende gerechten.

Al met al..
Al met al lijkt het me duidelijk: Doe je lichaam een plezier en eet sinaasappelen!Akwa Wellness

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram