Spechtenstraat 18, 3078 Everberg

 

Kokoswater: Dauw uit de Hemel

Wat is kokoswater?

Want is kokoswater niet hetzelfde als kokosolie dat we allemaal zo goed kennen? Het komt toch allebei van de kokosnoot? Wat is dan precies het verschil? Het klopt inderdaad dat zowel kokosolie als kokoswater beide producten zijn die van de kokosnoot afkomstig zijn. Maar er zit wel een groot verschil tussen. Kokosolie komt namelijk van het ‘vruchtvlees’ oftewel het witte binnenste van een kokosnoot dat je kunt vinden als je er één open snijdt/hakt.

Kokoswater

En dan hebben we kokoswater. Mocht je ooit naar bijvoorbeeld een land in Azië bent geweest dan weet je misschien al wel waar kokoswater vandaan komt. En ook als je hier in Nederland wel eens een kokosnoot vastgehouden hebt in een supermarkt en heen en weer geschud hebt weet je het al. Kokosolie is mijn favoriete olie en ik gebruik het zo ongeveer voor alles wat met voeding te maken heeft. Het is de beste olie om in te bakken, je kunt het perfect toevoegen aan gezonde shakes en je kunt het zelfs gewoon puur nemen helemaal nergens doorheen. Kokoswater is simpelweg het vocht dat binnenin de kokosnoot zit. Dus niet het vruchtvlees en niet de schil, maar het water dat binnenin de kokosnoot gekomen is. En er is een reden dat kokoswater zo gezond is…


Waarom is kokoswater zo gezond?

Goede vraag! En er is best wel een logische verklaring voor te geven als je een beetje weet hoe een kokosnoot eruit ziet als je er een open hakt. De schil van een jonge kokosnoot bestaat uit allemaal lagen of draadjes. Geen idee of dit de correcte benaming is van de schil, maar ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel.

Kokoswater

Al deze laagjes of draadjes werken als een filter voor de regen die erop valt als de kokosnoot groeit. Dus alle schadelijke stoffen die er tegenwoordig in regenwater te vinden zijn en die wel in ander fruit en vooral in ons drinkwater terecht komen zijn er bij kokoswater uitgefilterd. Daarnaast voegt de schil van de kokosnoot ook nog eens ontzettend veel toe aan het water! De schil zit namelijk vol met vitaminen en mineralen. Wanneer er regenwater op de kokosnoot valt en het water door de schil heen gaat worden de mineralen vanuit de schil toegevoegd aan het water wat uiteindelijk het kokoswater in het binnenste van de kokosnoot vormt. Al met al is dit simpele proces van regenwater filtering de oorzaak dat kokoswater zo ontzettend gezond (en lekker!!) is.


Wat maakt kokoswater dan zo gezond?

In Hawai wordt kokoswater ‘noelani’ genoemd wat vertaald kan worden als ‘dauw uit de hemel’ (vandaar de titel van dit artikel). Alleen die naam moet al genoeg zeggen over hoe gezond kokoswater is, maar laten we eens kijken wat er zoal in zit:


  • Kokoswater zit bomvol natuurlijke vitamines (vooral vitamines B) en vele mineralen. Eigenlijk alle dingen die belangrijk zijn om het lichaam optimaal te laten werken.
  • Ook zit kokoswater vol aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), enzymen, antioxidanten en andere voedingsstoffen.
  • Het is een goede bron van elektrolyten en natuurlijke zouten die belangrijk zijn voor de vochtbalans, magnesium en kalium.
  • Kokoswater wordt zeer snel door het lichaam opgenomen, bevat weinig calorieën en bijna geen vet. Ook zit er zeer weinig suiker in vergeleken met andere vruchtensappen.
  • Er zitten veel cytokinines in kokoswater wat een planthormoon is en belangrijk is voor een gezonde celdeling en celgroei.
  • En had ik al gezegd dat het ontzettend lekker is?

En hoe zit het dan met kokosmelk?

Weer een goede vraag, want vooral als je een kookliefhebber bent en wat kennis hebt van de Aziatische keuken ken en gebruik je vast en zeker wel eens kokosmelk. In Indonesië wordt kokosmelk ook wel ‘santen’ genoemd en heeft het helaas weinig met kokoswater te maken. Kokosmelk wordt gemaakt door het vruchtvlees van de kokosnoot te vermalen en daarna te verdunnen met gewoon water. Er zit dus geen kokoswater in maar gewoon water omdat dit nou eenmaal veel goedkoper is.

Er zijn vast en zeker ook hele goede varianten van kokosmelk waarbij de kokosnoten biologisch verbouwd worden en waarbij alleen het zuiverste water gebruikt wordt om de kokosmelk te maken, maar ga ervan uit dat de kokosmelk die je bij je lokale supermarkt koopt niet bijzonder gezond is. Kokoswater en kokosmelk zijn dus ook totaal andere producten en niet met elkaar te vergelijken.

Conclusie

Kokoswater is geweldig! In Azië kun je gewoon langs de weg kleine kraampjes zien staan die vol liggen met kokosnoten. Let wel, dit zijn jonge kokosnoten die nog helemaal groen zijn en niet de donkerbruine (oude) kokosnoten met een ‘harige’ keiharde schil. De jonge kokosnoten zijn gemakkelijk open te hakken met een groot hakmes en de oude krijg je alleen open door ze hard op de grond te gooien. En dan verlies je al het kokoswater. De smaak is ook anders waarbij het kokoswater in een jonge kokosnoot veel frisser smaakt.


Akwa WellnessPrivé Sauna Akwa Everberg


Privé Sauna Akwa


Privé Sauna FireE-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram