AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Mag je zwemmen als het onweert?Bliksem ontstaat bij een spanningsverschil van miljoenen volt tussen een wolk en de aarde, en vormt dus een zeer krachtig elektrisch veld. Een blikseminslag op water kan 100 meter verder nog fataal zijn omdat water een uitstekende geleider is.


Zwemmen is gevaarlijk tijdens een onweer

De bliksem slaat het vaakst op het land in. Toch is een onweer zeer gevaarlijk voor zwemmers in de open lucht, doordat zij met hun hoofd het hoogste punt in het water zijn. Bliksem zoekt steeds de kortste weg omlaag, en zal daarom juist het hoofd van een zwemmer treffen in plaats van het water naast hem of haar.

Verlaat bij een naderend onweer meren, rivieren, de zee of een buitenzwembad. Zwemmen of surfen is dan levensgevaarlijk. Zwemmen in gecombineerde binnen-buitenzwembad, waarbij het buitenbad overgaat in een binnenbad, is even gevaarlijk. Ga zo snel mogelijk uit het water. 

Zwemmen in een binnenzwembad is minder risicovol. Toch is het aan te raden om tijdens een onweer het water te verlaten en uit de directe omgeving van het zwembad te blijven. 


Wat moet je doen indien iemand getroffen is door de bliksem?

Mocht er iemand getroffen zijn door de bliksem dan moet u op de volgende manier handelen. 

Let wel altijd eerst op uw eigen veiligheid. Is het absoluut niet veilig op de plek waar de getroffen persoon is, verplaats hem of haar dan eerst naar een veilige plaats.

Daarna doe je het volgende:

Bel direct de hulpdiensten 112 en geef zo exact mogelijk de locatie door en wat er gebeurd is.
Controleer de ademhaling van het slachtoffer. Spreek met hem of haar aan en kijk of er een regelmatige en goede ademhaling is. Zo niet, begin dan direct te reanimeren.

Controleer de hartslag: Is deze goed en regelmatig? Zo niet, begin direct te reanimeren.

Is er een goede ademhaling en hartslag? Probeer het slachtoffer bij bewustzijn te brengen of te houden. Controleer vervolgens op uitwendig letsels. Let hierbij op brandwonden. Zijn er brandwonden, probeer ze dan af te koelen met water. Houdt daarnaast rekening met schade aan het zenuwstelsel, botbreuken, gehoor en zicht.
Drs. Christiaan JanssensTerug naar Prive Sauna Akwa

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram