Spechtenstraat 18, 3078 Everberg

 

Mogen je kinderen mee in de sauna ?


Hoe lang en vanaf welke leeftijd mag een kind in de sauna?

Kinderen tussen 1 en 5 jaar hebben een beperkter vermogen om hitte te verwerken. Hun lichaam kan minder goed  de temperatuur regelen en het zal harder moeten werken om de kerntemperatuur binnen veilige grenzen te houden. Bovendien zijn de zweetklieren van jonge kinderen nog niet volledig ontwikkeld. Toch kun je je kind vanaf 1 jaar zonder problemen meenemen. In Finland gaan bijna alle kinderen jonger dan 2 jaar al naar de sauna. 

Neem je je zoon of dochter mee naar de sauna, hou je dan aan de volgende richtlijnen:

- Baby’s tot 1 jaar: Zolang een baby niet in staat is zijn/haar eigen lichaamstemperatuur te regelen mag het niet in de sauna. Op sommige medische sites staat dat het kan vanaf 4 maanden. Anderen maken dan weer voorbehoud tot 1 jaar.

- Kinderen van 1 tot 2 jaar: Hou de temperatuur laag (+/- 60°C) en de duur van de sessie op 3 tot 5 minuten. Dwing het kind niet om langer dan het zelf wil in de sauna te blijven. Het moet volkomen vrijwillig meegaan. Hou het de eerste keren op 1 sessie. Zorg dat het kind zich naderhand goed afkoelt onder een niet te koude douche met daarna een verdere, zachte afkoeling in de open lucht. En zoals het ook voor volwassen geldt, veel water drinken.

- Kinderen tussen 2 en 5 jaar: De temperatuur kan je nu geleidelijk verhogen tot 70°C met een saunaduur van 3 tot 5 minuten voor twee tot drie sessies. Laat het kind echter nooit alleen in de sauna gaan. Leer het naar zijn of haar lichaam te luisteren. Het kind moet oud genoeg zijn om eventueel onbehagen aan te voelen en  kenbaar te maken. Als het dat doet, breng het dan onmiddellijk naar een koelere plaats. 

- Er kunnen natuurlijk andere medische factoren zijn waarbij je kind niet in de sauna mag. Vraag voordat je je kind de eerste keer in de sauna neemt, raad aan je arts. 


Als men zich aan deze regels houdt dan is de sauna voor kinderen normalerwijze geen probleem. 

Meer nog, ook voor hen is de sauna gezond. De sauna heeft voor kinderen een heilzame werking. Door kinderen al vroeg naar de sauna te laten gaan, wordt hun lichaam gehard en is het beter bestand tegen ziektes en infecties. De aanmaak van witte bloedcellen wordt bevorderd. Het zijn deze cellen die ziektes en infecties in het lichaam bestrijden. Dit is niet alleen bij volwassenen zo, maar dus ook bij kinderen.

Bijkomend voordeel van een saunabezoek voor kinderen is dat ze een betere nachtrust zullen hebben. Hun inslaaptijd wordt korter en de doorslaaptijd langer. Eventuele concentratieproblemen kunnen ook verminderen.

Mocht je nog vragen of twijfels hebben, vraag dan om raad aan de huisarts of kinderarts. Zij kennen het best de medische conditie van je kind.

 

Prive Sauna Akwa


 

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram