Spechtenstraat 18, 3078 Everberg

 

Zwanger in de sauna?


Belangrijke opmerking!

De informatie en adviezen die in dit artikel beschikbaar worden gesteld, zijn niet bedoeld om de diensten van een arts te vervangen. Deze informatie wordt alleen verstrekt voor informatieve doeleinden en is zeker geen vervanging voor professioneel medisch advies. U mag deze informatie niet gebruiken voor het diagnosticeren of behandelen van medische of gezondheidsproblemen. Als u een ernstig probleem hebt met betrekking tot gezondheid, raadpleeg dan steeds een arts.


Zwangere vrouwen kunnen sporten bij warm weer en sauna's of hete baden gebruiken zonder de gezondheid van hun ongeboren kind in gevaar te brengen, zo blijkt uit een meta-analyse die het huidige advies tegenspreekt dat vrouwen moeten vermijden het te warm te krijgen.

Het onderzoek analyseerde de resultaten van 12 studies gepubliceerd tot juli 2017. Deze rapporteerden de kerntemperatuurreactie van 347 zwangere vrouwen op hittestress, hetzij door lichaamsbeweging of door passieve verwarming, zoals het gebruik van een sauna of het zitten in een heet bad.

Het huidige advies luidt dat zwangere vrouwen hittestress moeten vermijden op basis van bezorgdheid over mogelijke risico's van het overschrijden van een kerntemperatuur van 39C tijdens de zwangerschap.

Uit dit nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, bleek dat geen enkele vrouw in alle studies de kritische kerntemperatuur van 39 °C overschreed.

De hoogste gerapporteerde individuele kerntemperatuur was 38,9C, terwijl de hoogste gemiddelde kerntemperatuur 38,3C was voor lichaamsbeweging op het land, 37,5C voor lichaamsbeweging in water, 36,9C voor baden in warm water en 37,6C voor blootstelling aan de hitte van een Finse sauna.

Op basis van deze resultaten zeggen de onderzoekers dat zwangere vrouwen veilig tot 35 minuten aërobe oefeningen met hoge intensiteit kunnen doen (bij 80-90% van hun maximale hartslag) bij luchttemperaturen tot 25C en 45% relatieve vochtigheid.

Volgens hen kunnen zij ook veilig tot 45 minuten aqua-aerobic-oefeningen doen in watertemperaturen van 28,8 tot 33,4 °C, en tot 20 minuten in hete baden (39°C) of hete/droge sauna's (70°C; 15 procent relatieve luchtvochtigheid) zitten, ongeacht het stadium van de zwangerschap, zonder de aanbevolen kerntemperatuur van 39°C te bereiken.

Zij voerden aan dat de huidige voorschriften geen duidelijke grenswaarden voor hittestress aangeven en daardoor lichamelijke activiteit tijdens de zwangerschap ontmoedigen, ook al kunnen zowel moeder als kind daar baat bij hebben.

De geanalyseerde wetenschappelijke onderzoeken omvatten vrouwen in elk stadium van de zwangerschap en de reacties werden gemeten naar gelang van de intensiteit en de duur van de inspanning, alsook van de omgevingstemperatuur en de vochtigheidsgraad.

Sommige studies toonden ook een vermindering van de stijging van de kerntemperatuur naarmate de zwangerschap vorderde, wat bijdraagt tot de theorie dat de warmteregulatie tijdens de zwangerschap wordt verbeterd. Hoewel de onderliggende reden hiervoor onduidelijk is, vermoeden de onderzoekers dat er een verband kan zijn met veranderingen in lichaamsmassa en -oppervlakte.

Zij wezen op enkele beperkingen van hun onderzoek, zoals de kleine hoeveelheid en de wisselende kwaliteit van het bewijsmateriaal, en de inconsistentie in de studieopzet.

Ze suggereerden dat meer onderzoek nodig is om veilige blootstellings- en omgevingslimieten te identificeren voor zwangere vrouwen die fysiek actief zijn in een warmer klimaat, maar zeiden dat hun resultaten aantoonden dat het risico op hittestress laag was.

De studie werd geleid door dokter Ollie Jay van de Universiteit van Sydney. "Gezondheidsrichtlijnen voor zwangere vrouwen stellen unaniem dat het baden in heet water of het gebruik van sauna's moet worden beperkt vanwege het verhoogde risico op hyperthermie bij de moeder en de daaruit voortvloeiende mogelijke gevolgen voor de ontwikkeling van de foetus," zei hij. "Onze resultaten tonen echter aan dat het risico op hittestress laag is." 
Verdere literatuur

Nicholas Ravanelli, William Casasola, Timothy English, Kate M Edwards, Ollie Jay, 'Heat stress and fetal risk. Environmental limits for exercise and passive heat stress during pregnancy: a systematic review with best evidence synthesis', British Journal of Sports Medicine (Sydney July 2019) 799-805.

Can you go to sauna while pregnant

Sauna en aangeboren misvormingen; de mythe en haar oorsprong (Fins)
Copyright Akwa Wellness

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram