AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Massage bij stress, wat zijn de voordelen?


Steeds meer mensen lijden onder stress in de wereld van vandaag. Stress kan onze gezondheid en welzijn schaden. Kan door massage stress op zowel fysiek als mentaal niveau verminderd worden? Massage therapeuten weten dit al uit ervaring, maar er is nu ook veel wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigd.
Massage kan helpen om stijve en pijnlijke spieren te ontspannen, het bewegingsbereik van de gewrichten en de bloedcirculatie te verbeteren en stress te verlagen. Stress wordt beschouwd als een risicofactor voor veel chronische ziekten. Het kan ook de symptomen verergeren. Aangezien er veel verschillende massagetherapieën zijn, is het aan te raden om uit te zoeken welke therapie en massagetechniek het beste zijn om het meest effectief het stressniveau te verminderen.


Technieken

Massagetherapie omvat veel technieken. De massagetherapeut kan de handen, de ellebogen of zelfs de voeten gebruiken om de behandeling te geven. De meest voorkomende massages zijn de Zweedse massage, de deep tissue massage, de sportmassage, massage op basis van reflexologie en de bindweefselmassage. Bij sommige massages maakt de therapeut gebruik van olie of van warme stenen (hotstones) om de stress te verlichten en de ontspanning te bevorderen. Vraag vooraf aan uw massagetherapeut raad welke techniek voor u het best is om uw stressniveau te verminderen.


Waarom massage bij stress?

Stress kan een positieve motivator zijn wanneer u een promotie nastreeft of u een belangrijke taak moet uitvoeren. Stress kan tijdelijk zijn, zoals in het verkeer of bij vertraging op het vliegveld. De American Psychological Association stelt echter dat stress ook chronisch kan zijn, zoals bijvoorbeeld bij financiële problemen, chronische ziekte of familieproblemen. Het is niet noodzakelijkerwijs het probleem op zich, maar de reactie van uw lichaam hierop dat de stress veroorzaakt. Wanneer de hersenen stress waarnemen, stijgt de hartslag en de bloeddruk, en worden uw spieren aangespannen. Langdurig onderhevig zijn aan stress kan echter een negatief effect op het lichaam hebben. Massage helpt u te ontspannen, de geest en het lichaam te kalmeren en effectief uw stress te verminderen.


Algemene voordelen van een massage

Wanneer de massage door een goed opgeleide therapeut wordt toegediend, kan massage therapie helpen bij omstandigheden die u negatief beïnvloeden, zoals stress, depressie en angst. Een massage helpt om de gedachten te verzetten en de dagelijkse zorgen te vergeten. Het ontspant lichaam en geest. Massage geeft u ook het gevoel dat dat u terug de controle heeft over uw gezondheid en een actieve rol speelt bij chronische ziekten. Veel massage technieken worden beoefend in een rustige en donkere verlichte kamer. Sommige therapeuten hebben zachte muziek op de achtergrond en gebruiken kaarsen of wierook om u te helpen ontspannen.


Ontspannen van de spieren

De activatie van de stressrespons zorgt ervoor dat spieren doorheen het hele lichaam worden opgespannen. Als de aanleiding weg is, ontspannen de spieren terug. Echter, als de spanning constant is, kunnen de spieren in een stresstoestand blijven. Dit kan leiden tot gewrichtspijn, hoofdpijn, chronische rug- en nekpijn of andere symptomen. Volgens het National Institute of Health kan massage therapie helpen om de spanning van spieren te verlichten. Een massagetherapeut maakt gebruik van verschillende technieken zoals wrijven, strekken of drukken op de spieren om deze te helpen terug te gaan naar een ontspannen, normale toestand, waardoor de stressgerelateerde pijn zal verminderen.


Invloed op het immuun en spijsverteringssysteem

Bij een stress, behoudt het lichaam energie door het spijsverterings- en immuunsysteem te onderdrukken. De bloedcirculatie wordt verhoogd naar het hart, de spieren en de longen. Bij chronische stress kan deze reactie echter leiden tot een verminderde immuunsysteemactiviteit, waardoor het risico op verkoudheid, griep en immuunsysteemziektes wordt verhoogd. Problemen met de spijsvertering kunnen ook voorkomen bij chronische stress . Massage kan helpen om de normale bloedsomloop te herstellen, de werking van het immuunsysteem te verbeteren en een rol te spelen bij het herstel van de normale spijsverteringsfunctie, aldus het Johns Hopkins Integrative Medicine and Digestive Center.


Conclusie

Het is duidelijk dat massage een positieve invloed kan hebben op het verminderen van stress-gerelateerde gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en spierpijn. Massage helpt ook om uw immuunsysteem te versterken waardoor u minder vatbaar zult zijn voor allerlei ziektes. Alsook is het een goed middel om de bloeddruk te helpen verlagen waardoor de risico’s op hart-en vaatziektes afnemen. Massage therapie is echter nooit een vervangbehandeling maar een extra hulpmiddel. Uw arts kan u hierover meer informatie geven. 


Drs. Christiaan JanssensTerug naar Prive Sauna Akwa

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram