AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Vinotherapie: uitgeperste druivenpitjes


Druivenpitjes hebben meestal geen leuk einde. Ze worden uitgespuwd en belanden in de vuilnisbak. Het kan echter ook anders. Bij vinotherapie worden ze uitgeperst en eindigen ze als druivenpitolie op een te masseren huid. Zeg nu zelf, jij zou toch ook weten wat kiezen?

In de jaren negentig ontdekten onderzoekers dat er ongelooflijk krachtige vitaminen en polyfenonen in druivenpitten zitten. Een logisch gevolg was de spontane bloei van vinotherapiecentra in druivenlanden zoals Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika. Recent ontdekten wetenschappers aan de universiteit van Antwerpen meer specifiek dat in de pitten van druiven tocotriënolen zitten. Dit is een zeer zeldzame vorm van vitamine E met één groot voordeel: het bezitten van kankerwerende eigenschappen.

Vrije radicalen zijn agressieve killers. Ze bevinden zich overal in ons lichaam, waar ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Ook zijn ze aanwezig in het milieu, in de uitstoot van auto's en fabrieken, in sigarettenrook en zelfs in de lucht die we inademen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat in stukjes gesneden appels in een paar minuutjes bruin worden, dat boter ranzig wordt, dat wijn oxideert en dat nagels roesten. In het menselijke lichaam vallen ze cellen aan met ongeveer 10.000 oxidatieve aanvallen per dag.

Normaal is ons lichaam perfect in staat een natuurlijk evenwicht te behouden tussen het produceren en vernietigen van vrije radicalen. Nu verstoort stress die balans echter. Vroeger werd 5% van de ingeademde lucht omgezet in vrije radicalen, vandaag is dat ongeveer 20%. We hebben dus meer antioxidanten nodig zoals vitamine C, E en betacaroteen, die de vrije radicalen neutraliseren.

De pitten van druiven zijn dan wel klein, hun werking is heel groots. Door de aanwezigheid van procyanidine (OPC) vormen ze namelijk het doeltreffendste product tegen deze agressieve zuurstofmoleculen. De celbeschermende werking van procyanidine is achttien maal sterker dan vitamine C en maar liefst vijftig maal sterker dan vitamine E. Net als stukjes appel niet bruin worden door citroensap, zal ook ons lichaam langer jong, vitaal en gezond blijven als we maar over voldoende procyanidine beschikken. Bovendien zit in druivenpitjes een grote hoeveelheid aan catechienen, die als natuurlijke werkstof de groei van kankercellen stoppen.

De werkzame eigenschappen van druivenpitten komen echter enkel tot uiting bij koude persing (minder dan 80° C). Dit is het enige productieproces dat de olie in zijn oorspronkelijke samenstelling behoudt. De vrijgekomen olie wordt gefilterd en gebotteld. Helaas is dit een tijdrovende en zeer onefficiënte methode. Voor één liter olie zijn maar liefst 50 kilogram pitjes nodig! Dit zorgt er meteen ook voor dat koudgeperste druivenpitolie behoorlijk duur is.

Druivenpitolie is al succesvol gebleken bij de behandeling van huidproblemen zoals neurodermitis, luierdermatitis, eczeem, allergische huidaandoeningen en afschilferingen van de huid. De moderne cosmetische industrie bevestigt dat de combinatie van vitamine E met procyanidine in de olie de structuur van de bovenste huidlagen verbetert. Druivenpitolie verzorgt de huid en revitaliseert tegelijkertijd.

In de wellness betekent vinotherapie massages, peelings, pakkings,... met koudgeperste druivenpitolie, druivenpitklei, druivenpulp of met druivenpitten zelf. Je kan druivenpitolie ook aanbrengen in plaats van dagcrème, verwerken in een salade of gebruiken om te bakken of braden.


Drs. Christiaan JanssensTerug naar private wellness Akwa Everberg

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram