AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Wat is acne en hoe kan je het best bestrijden?WAT IS ACNE?

Acne is een huiduitslag, voornamelijk op het gezicht, door verstopping en ontsteking van talgkliertjes in de huid. 

Er zijn verschillende soorten acne. De meest voorkomende variant is acne vuIgaris, de bekende jeugdpuistjes waar veel tieners last van hebben. Ongeveer 90% van de mannen en 80% van de vrouwen heeft ooit acne vulgaris gehad. Acne vulgaris komt dus vaker maar ook in een ernstiger vorm voor bij jongens dan bij meisjes. De aandoening ontstaat door hormonale veranderingen tijdens de puberteit, soms al vanaf het tiende jaar. Meestal verdwijnt de uitslag na de puberteit, maar sommige mensen houden er tot na hun dertigste jaar last van. Acne kan grote psychische problemen veroorzaken, in het bijzonder bij tieners. Een minder gebruikelijke vorm is acne die ontstaat door beroepsmatige blootstelling aan bepaalde industriële stoffen en door gebruik van medicijnen zoals corticosteroïden. Ook het (overmatig) gebruik van cosmetica, van veel zeep, aanraken en wrijven kan het het ontstaan van acne bevorderen. 


DE OORZAKEN VAN ACNE

Acne vulgaris wordt dus veroorzaakt door ophoping van talg in de talgkliertjes. Talg is een vettige stof die door talgkliertjes in de huid wordt gemaakt. Normaal gesproken stroomt de talg via de haarzakjes naar buiten om de huid waterafstotend en soepel te houden. Als te veel talg wordt geproduceerd, raken de haarzakjes echter verstopt. 

De in de openingen opgehoopte talg wordt hard en donker en vormt propjes die mee-eters worden genoemd. Soms worden de haarzakjes afgesloten door een teveel aan keratine, het taaie, vezelige eiwit dat door de huidcellen wordt geproduceerd. In dat geval hardt de opgehoopte talg uit tot een wit propje onder het huidoppervlak. 

In beide gevallen vermenigvuldigen zich bacteriën in de talg. Een bacterie, de proptonibacterium acnes, breekt talg af en hierbij ontstaan vetzuren. Deze vrije vetzuren kunnen een ontstekingsreacties geven waardoor pukkels en puistjes ontstaan. 

De oorzaak van acne die begint in de puberteit, is waarschijnlijk een verhoogde gevoeligheid voor androgene stoffen (mannelijke geslachtshormonen) in het lichaam van zowel jongens als meisjes. Onder invloed van deze stoffen groeien de talgkliertjes en neemt de talgproductie toe en daarnaast vormt zich meer keratine, die de haarzakjes kan afsluiten. Waarschijnlijk is er ook een erfelijke component. 

Een andere oorzaak van acne vulgaris is het syndroom van Cushing, waarbij de bijnier te veel corticosteroïden produceert. Bij meisjes kan een verergering optreden die verband houdt met de hormoonschommelingen van de menstruatiecyclus. Zoals boven al aangegeven, kan gebruik van cosmetica de klachten verergeren.

Acne kan ook ontstaan wanneer bij de uitoefening van een beroep het lichaam langdurig in aanraking komt met vette kledingstukken. Waarom het gebruik van bepaalde medicijnen gepaard gaat met acne. is niet bekend.


DE SYMPTOMEN 

Acne vulgaris treedt op in delen van de huid die veel talgkliertjes bevatten. In de puberteit worden het haar. het gezicht en de bovenkant van de romp meestal vetter door een toegenomen talgproductie. Mensen met acne produceren erg veel talg. De aandoening is gelokaliseerd in het gelaat. soms op de rug. de schouders en minder vaak op de borst. 's Zomers treedt veelal een cosmetische verbetering van de huid op. In enkele gevallen ontstaat juist een verergering. vooral bij een hoge luchtvochtigheid. Acne door beroepsuitoefening ontstaat in delen van het lichaam die in aanraking komen met vettige kleding. zoals de dijbenen. 

Alle vormen van acne kunnen een of meer van de volgende symptomen geven: 

• zwarte mee-eters

• kleine. stevige witte pukkels

• rode pukkels. vaak met een geel. met pus gevuld kopje

• pijnlijke. rode puisten

• gevoelige bultjes onder de huid zonder zichtbaar kopje (cysten). 

Deze symptomen kunnen tegelijkertijd optreden. maar de ernst van de acne vertoont grote individuele verschillen. De puisten en cysten kunnen na verdwijnen littekens achterlaten.


DE BEHANDELING VAN ACNE

U kunt zelf iets doen aan lichte vormen van acne (zie onder). 

De huisarts kan een lokale behandeling voorschrijven. zoals een crème of gel met benzoylperoxide, salicylzuur of retinoïden of antibiotica. Antibiotica kunnen ook in de vorm van een kuur worden ingenomen zoals tetracycline. Als deze behandeling geen succes heeft. zijn isotretinoïnetabletten te overwegen. een retinoïde die de keratine weker maakt en de afscheiding van talg vermindert. 

Isotretinoïne is echter geen onschuldig middel. Het heeft veel hinderlijke bijwerkingen zoals droge huid en droge lippen (die vaak minder erg worden gevonden dan de acne zelf). Maar het kan ook afwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken. Seksueel actieve vrouwen mogen het middel alleen innemen als ze een betrouwbaar voorbehoedsmiddel gebruiken en ook de maand na het stoppen van de isotretinoïne mogen zij beslist niet zwanger worden. Voor mannen is dit verband niet aangetoond. Vrouwen kunnen een combinatiepil gebruiken. die het ontstaan van acne tegengaat. 

Uw schoonheidssalon biedt een effectieve behandeling tegen acne aan. Door middel van een masker met als actieve ingrediënten bijvoorbeeld een  mengsel van gember, kaneel en pimpernel (sanguisorba officinalis), olie van de theeboom (melaleuca alternifolia), groene klei, en fruitzuur (AHA).

Als acne littekens heeft achtergelaten, kunt u met uw  schoonheidsspecialiste overleggen over het toepassen van een dermabrasie, het afschaven van de huid. Daarbij wordt de bovenlaag van de huid verwijderd. Dit geeft de huid een vlakker aanzien. 

Ook regelmatig in de sauna gaan heeft een zuiverende uitwerking op de huid.


WAT KAN JE ZELF DOEN TEGEN ACNE

Met de volgende eenvoudige maatregelen kunt u een lichte vorm van acne voorkomen, onder controle houden of bestrijden:

• Was de huid twee maal per dag met lauw water en een mild reinigingsmiddel. Wrijf niet te hard over de huid. 

• Druk puistjes niet uit want dit verergert de aandoening en kan littekens veroorzaken. 

• Breng dagelijks een benzoylperoxidecrème op (let op: benzoylperoxidecrème kan vlekken op uw kleding maken). 

• Als acne samenhangt met uw beroep, moet u uw werkkleding steeds goed wassen.

• Reiniging van de gezichtshuid. Was de huid met lauw water en een mild reinigingsmiddel. Heet water en hard wrijven verergeren de klachten.


Pascale Loveniers

Schoonheidsinstituut Akwa

13 juni 2018


Bronnen:

A.U. Tan, B.J. Titus, S; Hodge, J (October 2012). "Diagnosis and treatment of acne". American Family Physician (Review). 86 (8): 734–40.

Schlosser and A.S. Paller, A review of diagnosis and treatment of acne in adult female patients, International Journal of Women's Dermatology, (2017).

Theresa N. Canavan, Edward Chen and Boni E. Elewski, Optimizing Non-Antibiotic Treatments for Patients with Acne: A Review, Dermatology and Therapy, 10.1007/s13555-016-0138-1, 6, 4, (555-578), (2016).

Bhate, K; Williams, HC (March 2013). "Epidemiology of acne vulgaris". The British Journal of Dermatology (Review). 168 (3): 474–85.

James, WD (April 2005). "Acne". New England Journal of Medicine (Review). 352 (14): 1463–72.

Huidinfo: "Wat is acne?"


Terug naar Home

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram