AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

De belangrijkste behandelmethoden tegen acne


Er bestaan veel uiteenlopende behandelmethoden van acne. Behalve de traditionele behandelmethoden zoals een diepgaande reiniging van de huid en het gebruik van peeling gebruiken steeds meer schoonheidsspecialisten apparatuur waarmee zij acne of de littekens veroorzaakt door acne kunnen behandelen, zoals IPL en microdermabrasie. Wij beschrijven in onderstaand artikel de belangrijkste en de allernieuwste behandelmethoden.

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgklier en komt voor bij jong en oud. Acne komt echter het meest voor bij jongeren; circa 90% van hen krijgt ermee te maken. De oorzaken van acne lopen uiteen. Zo kan het te maken hebben met hormonen en bacteriën, maar ook met structurele invloeden. In de huid bevinden zich ontelbare talgklieren. De meeste talgklieren bevinden zich in het gezicht, de nek, de borst, de rug en de bovenarmen. De klieren zijn gelegen naast haarzakjes en zijn vaak kronkelige kanaaltjes die eenvoudig verstopt raken. Wanneer een kliertje verstopt raakt ontstaan mee-eters (open comedonen of black heads). Een mee-eter is herkenbaar aan een zwart puntje. Mee-eters kunnen veranderen in puistjes (gesloten comedonen of white heads) en zijn herkenbaar aan een wit bobbeltje. Acne kan uiteindelijk ernstige onderhuidse ontstekingen en littekens veroorzaken.

Salon behandelingen

Er zijn veel behandelingen van acne voorhanden. Een behandeling kan per persoon verschillend zijn. De huidaandoening kan op verschillende manieren behandeld worden, al dan niet in combinatie met medicijnen om de ontstekingen en de overmatige talgproductie te remmen. Acne veroorzaakt littekens. Het is raadzaam deze zo snel mogelijk te behandelen om erge littekenvorming tegen te gaan. 
Een behandeling neemt namelijk veel tijd in beslag. Hiervoor is er voldoende geduld nodig bij zowel de schoonheidsspecialiste als bij de klant.

Milde reiniging

De schoonheidsspecialiste gebruikt bij reiniging van de huid een milde reinigingslotion op basis van olie in water in plaats van zeep. Zeep en agressieve reinigingslotions zorgen er namelijk voor dat de huid uitdroogt, de hoornlaag verdikt en kunnen de poriën verstoppen. Ook stimuleert zeep de talgproductie. Ze zal  ook matig gebruik maken van desinfectie door middel van alcohol. Alcohol doodt weliswaar bacteriën, maar zorgt er ook voor dat de hoornlaag verdikt.

Peelings en lysings (dieptereiniging)

Peelings en lysings zijn uitstekende middelen om acne te bestrijden. Door de eiwitsplitsende elementen in deze producten wordt de hoornlaag verdund. Doordat de huid dunner wordt kunnen talg en bacteriën makkelijker een weg naar buiten vinden. Tevens kan de schoonheidspecialiste na elke peeling de aanwezige ontstekingen en talgpropjes makkelijker verwijderen. Het gebruik van zware peelings bij actieve acne is echter af te raden; de huid raakt hierdoor nog meer verstoord. Beter is dan het gebruik van een lysing. Een lysing bevat namelijk geen korreltjes en verdunt daarentegen wel de hoornlaag.

Comedonenlepeltje

Om mee-eters op een snelle effectieve manier te verwijderen, wordt gebruik gemaakt van een comedonenlepeltje. Dit is een handig hulpmiddeltje waarmee mee-eters makkelijk kunnen verwijderd worden. Op deze manier wordt de omliggende huid nauwelijks beschadigd. De huid wordt vooraf goed voorverweekt, hetzij met kompresdoeken of met een waterdampapparaat.

Puistjes uitdrukken

Mee-eters kan men uiteraard ook op de ouderwetse manier uitdrukken. Het gebruik van handschoenen tegen besmettingsgevaar is een must. Ook gebruikt de schoonheidsspecialiste soms lijnzaad- of een algenpakking als voorverweekmiddel. Ze zal op het einde van de behandeling een azuleenpasta aanbrengen op de behandelde plekjes voor een kalmerende en ontstekingsremmende werking.

Chemische peeling

Bij een chemische peeling wordt door middel van chemicaliën het bovenste laagje van de opperhuid verwijderd. Hierdoor worden littekentjes geëgaliseerd en wordt de huid gladder. Evenals bij een zware peeling is een chemische peeling niet raadzaam bij actieve acne.

Microdermabrasie

Een steeds vaker toegepaste behandelmethode in salons is microdermabrasie. Door middel van dermabrasie wordt het bovenste laagje van de opperhuid mechanisch afgeschuurd met een ronddraaiende borsteltje of een schijf met microkristallen. Deze methode gaat wat dieper dan de chemische peelingen en wordt vaak gebruikt bij restacne en/ of acnelittekens.

IPL

IPL (Intense Pulsed Light) is een relatief nieuwe behandelmethode voor acne en is er op gericht om de talgproductie te verminderen. Het apparaat zendt korte pulsen uit (flitslamp) van veilig zichtbaar licht naar het te behandelen gebied. Dit licht wordt gefilterd voordat het de huid bereikt. Dit zorgt ervoor dat slechts het licht met de juiste golflengte de huid bereikt. Het gefilterde licht wordt geabsorbeerd door hemoglobine, het rode pigment in het bloed. De energie van de lichtflits wordt opgenomen door het bloedvaatje die de talgklier voedt. Dit veroorzaakt een zodanige kleine beschadiging aan de talgklieren waardoor de overproductie van talg wordt verminderd. Gemiddeld zijn er 4 behandelingen nodig in een periode van 3 tot 4 weken. Deze behandeling is effectiever indien ze gecombineerd wordt met glycolzuurpeeling, zodat ook de verstopping van de huid wordt aangepakt.

Lichttherapie met blauw licht (iClear)

Een van de allernieuwste behandelingen is lichttherapie met blauw licht. IClear is een uniek intens violet/blauw licht (géén UV licht) die een chemische reactie in de huid activeert, waardoor de bacteriën vernietigd worden. De behandeling vindt 2 x per week plaats, gedurende een periode van 4 weken en is volkomen veilig. Er vindt geen warmte ontwikkeling in de huid plaats. Het risico op pigmentverschuivingen, verbrandingen en overige bijwerkingen is dus nihil. Bijwerkingen van antibiotica of andere medicijnen worden op deze manier ook vermeden. Het is geschikt voor alle huidtypen, dus ook de donkere huid. Voor de belichting wordt de huid gereinigd en gescrubd. Na de behandeling wordt er een verzorgende crème aangebracht. De behandeling is te vergelijken het een gezichtsolarium: ontspannen dus.

Behandeling van acne door arts en/of dermatoloog

Er zijn ook (nieuwe) behandelingen die niet mogen worden uitgevoerd door schoonheidsspecialisten. De huisarts of dermatoloog kunnen de volgende hulpmiddelen ter bestrijding van de acne aanbieden.


Werkzame stoffen tegen acne

Werkzame stoffen tegen acne zijn onder andere benzoylperoxide, uitwendige antibiotica, fruitzuren (hydroxyzuren) en (pro)vitamine A. Benzoylperoxide is een stof die een antibacteriële en ontstekingsremmende werking heeft op puistjes en werkt daarnaast talgremmend. Uitwendige antibiotica zijn te verkrijgen via de huisarts of dermatoloog en onderdrukken de bacteriën. Ook hebben deze een anti-ontstekingseffect en gaan zij de vorming van nieuwe puistjes tegen. Fruitzuren en (pro)vitamine A-producten worden veelal gebruikt om mee-eters te behandelen en de hoornlaag te verdunnen. Door de hoornlaag te verdunnen kan talg makkelijker naar buiten. Vitamine A en sommige sterke fruitzuren, meer dan 20%, worden uitsluitend voorgeschreven door de dermatoloog doordat deze overgevoeligheden kunnen veroorzaken. Lichtere vormen van fruitzuren en pro-vitamine A, beter bekend als bètacaroteen, zijn zowel verkrijgbaar in de vorm van peelings als diverse crèmes.

Inwendige antibiotica

Wanneer er sprake is van een ernstige vorm van acne combineren artsen uitwendige behandelingen ook wel met inwendige antibiotica. Deze antibiotica zorgt ervoor dat het ontstekingsproces geremd wordt. Bij vrouwen wordt acne ook nog wel eens bestreden door middel van hormonale therapie. Hiervoor wordt een pil met oestrogenen en progestagenen gebruik

CO2 Laser

CO2 Laser kan worden toegepast bij ernstige ontstekingsletsels en littekens. Door middel van laser wordt van een laagje van de opperhuid weggebrand, zodat littekentjes minder zichtbaar zijn. De behandeling vindt plaats onder uitgebreide lokale verdoving of algehele anesthesie en wordt uitsluitend uitgevoerd door artsen.

Coolfrax

Coolfrax is een van de nieuwste laserbehandelingen waarbij met een zogenaamde fractional laser in een gelijkmatig patroon zeer kleine openingetjes in de huid gemaakt worden. Deze kleine gaatjes herstellen snel waardoor littekentjes gladder en egaler worden. Coolfrax therapie mag enkel uitgevoerd worden door artsen.


Drs. Christiaan Janssens

CRO Akwa Wellness


 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram