AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Hoe kan je natuurlijke huidverzorging makkelijk herkennen?


Natuurlijke huidverzorging is tegenwoordig niet meer weg te denken van de planken. Sterker nog, alles wat biologisch, veganistisch of organisch is lijkt met de dag steeds populairder te worden. Je zult je daarom misschien wel eens afgevraagd hebben vanaf wanneer jouw potje crème zichzelf echt natuurlijk mag noemen. Op dit moment zijn daar nog geen wettelijke standaarden voor. Maar niet getreurd, natuurlijke huidverzorging is wel makkelijker te herkennen. Tegenwoordig zijn er verschillende onafhankelijke organisaties die hier regels voor opstellen en keurmerken geven aan cosmetica die aan hun natuurlijke standaarden voldoen. In deze blogpost vind je twee van deze organisaties en waar zij precies voor staan.

NPA 

De NPA (Natural Product Association) Is een Amerikaanse organisatie die natuurlijke keurmerken geeft aan allerlei producten, van cosmetica tot zelfs organische kleding. Deze organisatie bestaat al ruim 80 jaar. Dit maakt NPA een van de meest gerespecteerde natuurlijke graadmeters vandaag de dag.

Een aantal van de NPA regels:

- De producten moeten op z’n minst uit 95% natuurlijke ingrediënten bestaan. De overige 5% mag alleen er aan toegevoegd worden als er echt geen natuurlijk alternatief voor is.

- Er mogen geen parabenen, sulfaten, minerale oliën, phthalates of PEGs in de producten zitten.

- Alles moet op een milieubewuste manier gemaakt worden en dierproefvrij zijn. Daarnaast gaat hun voorkeur uit naar recyclebare  verpakkingen.


Ecocert

Ecocert is een Franse organisatie die al meer dan 25 jaar bestaat. Zij certificeren niet alleen cosmetica maar ook kleding. De laatste tijd zie je het Ecocert keurmerk steeds vaker bij huidverzorging opduiken.

Een aantal van de Ecocert regels

- Net zoals bij de NPA moeten de producten op z’n minst uit 95% natuurlijke ingrediënten bestaan.

- Producten mogen geen PEG’s, mineralen oliën, parabenen of synthetische parfums bevatten.

- Ze hebben een kwaliteits evaluatie controle waarmee ze bepalen of de productie wel natuurlijk genoeg is.


Andere keurmerken

BDIH, NaTrue, COSMOS en de Soil Association zijn vier andere van de meest bekende cosmeticakeurmerken in Europa. BIDH stelt dezelfde eisen aan producten als Ecocert maar vraagt bovendien om bewijs dat het telen en oogsten van de ingrediënten de natuur zo min mogelijk heeft verstoord. NaTrue waardeert producten met een systeem van sterren. Een product met één ster kan natuurlijke en bijna-natuurlijke grondstoffen bevatten, een product met twee sterren moet tenminste 15% natuurlijke en 15% bijna natuurlijke grondstoffen bevatten en een product met drie sterren bevat 20% natuurlijke en 15% bijna natuurlijke grondstoffen. De criteria van COSMOS zijn te vergelijken met die van NaTrue. Cosmos eist dat 95% van de grondstoffen afkomstig zijn van gecertificeerde biologische teelt. De Soil Association verplichtingen zijn dat het product minimum 70% biologische ingrediënten heeft en dat enkel synthetische ingrediënten zijn toegestaan wanneer er geen natuurlijk alternatief is. Ook zijn dierproeven verboden tenzij de wet dit verplicht.


Benieuwd naar of jouw huidverzorging ook zo’n natuurlijk keurmerk heeft?


Als een merk gecertificeerd is kun je meestal het logo van de organisatie op de verpakking terugvinden.

 

 Terug naar de homepage van Akwa Wellness

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram