AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Massage, de effectieve huidprikkeling


Welke vorm van massage er ook wordt toegepast, wat men voelt, is heel intensief en absoluut relaxerend. Efeecten van de massage op de huid en het organisme

Met een oppervlakte van een kleine twee m² is de huid het grootste orgaan van de mens. Naast belangrijke beschermende functies als warmteregulering, uitscheiding en afvoer speelt de huid een heel bijzondere rol in ieders welzijn. Ongeveer 5 miljoen uiterst gevoelige zintuigcellen krijgen bij een massage prikkelende aanrakingen. Zodra huid, huid raakt, ontstaat prikkeling. Deze prikkelingen worden waargenomen en zeer snel langs de zenuwbanen via het ruggenmerg naar de hersenen gestuurd. Een handdruk activeert zo’n 15 000 tastlichaampjes. Deze duizenden receptoren melden de tastprikkel aan het gevoelscentrum in de hersenen, het limbisch systeem. Hierdoor begint de hypofyse in versterkte mate bedwelmende hormonen af te scheiden. Dit sterk biochemisch effect in het lichaam ervaart men als harmoniserend en kalmerend. Het is niet te verwonderen dat tedere aanrakingen veel deugd doen en intense ontspannende gevoelens veroorzaken. 


Endorfines

Onderzoekers ontdekten dat de druk van warme handen en strijkende bewegingen de productie van endorfines stimuleren. Endorfines werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend. Maar ze zijn ook medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een gevoel van geluk of euforie. Wie als eens kennis maakte met het genot van een massage, kent dit effect. Je ademt diep in, spanning en nervositeit nemen af en je kunt gemakkelijker loslaten en innerlijke ballast afgooien.
Soms valt men tijdens het masseren in slaap (ja, en er wordt wel eens gesnurkt). Dit is een teken van intense ontspanning en een absoluut gevoel van welbehagen. Dit sedatieve effect behoort daarom tot de beste en aangenaamste gevoelens die door een massage kunnen worden opgewekt.

Therapeutische massage is doeltreffend bij het bevorderen van het algemene lichamelijk en emotionele welzijn. Het blijkt ook van nut te zijn bij bepaalde aandoeningen


Drs. Christiaan JanssensTerug naar blogoverzicht


Terug naar Privé sauna Akwa

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram