AKWA Beauty & Wellness

Wellness voor lichaam en geest

Stress, de vijand van een lang, gezond en gelukkig leven


Veel mensen zien er ouder uit dan ze eigenlijk zijn. Uit onderzoek naar de oorzaken van deze vroegtijdige veroudering is gebleken dat stress daar veel mee van doen heeft, want in tijden van crisis slijt het lichaam veel sneller. Het Amerikaans Instituut voor Stress bestudeerde dit degeneratieve proces en kwam tot de conclusie dat het merendeel van de gezondheidsproblemen veroorzaakt wordt door stress.

Onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg deden een interessante proef, waarbij ze een jonge arts aan een functioneringsgesprek onderwierpen, een altijd stressvolle gebeurtenis, terwijl ze de spanning nog opvoerden door hem een halfuur lang ingewikkelde wiskundige vragen te stellen. Naderhand namen ze hem een bloedmonster af en onderzochten de samenstelling ervan. 

Ze ontdekten dat de antilichamen dezelfde manier op de stress hadden gereageerd als dat ze gedaan zouden hebben op ziekteverwekkers, namelijk door eiwitten in stelling te brengen die de immunologische reactie initiëren. Punt is dat deze niet alleen de schadelijke elementen neutraliseren maar ook gezonde cellen aantasten, waardoor deze vroegtijdig verouderen.

In dezelfde lijn van onderzoek voerde de Universiteit van Californië in 2004 een studie uit waarvoor ze de gegevens en monsters verzamelden van negenendertig vrouwen die onder hoge stress stonden vanwege de ziekte van hun kinderen. Daarna vergeleken ze de verkregen waarden met die van vrouwen met een gelijkwaardig profiel, maar die gezonde kinderen en een laag stressniveau hadden. 

Dankzij deze monsters konden ze vaststellen dat stress de cellulaire veroudering versnelt, omdat de telomeren in de cellen dan veranderen. In dergelijke situaties worden de telomeren korter, iets wat op zijn beurt een negatieve uitwerking heeft op de celvernieuwing waarin ze een actieve rol spelen. Uit deze studie bleek dat hoe zwaarder de stress, hoe groter het degeneratieve effect op de cellen was.

Hoe krijg je stress?

Tegenwoordig leven veel mensen in een moordend tempo en onder een bijna continue competitieve druk. Stress is dan een natuurlijk antwoord op de informatie die het lichaam ontvangt in een potentieel gevaarlijke of moeilijke situatie.

A priori is het een nuttige reactie voor het organisme, want die stelt hem in staat te overleven in lastige omgevingen. Door de evolutie heen kwam deze reactie de mens van pas om moeilijkheden het hoofd te bieden, om te vechten en te vluchten voor roofdieren.

De alarmboodschap zorgt ervoor dat neuronen de hypofyse activeren, waardoor het hormoon corticotropine of adrenocorticotroop hormoon (ACTH) vrijkomt, dat zich via het sympathisch zenuwstelsel door het lichaam verspreidt. Vervolgens komt de bijnier in actie en maakt adrenaline en cortisol aan. Adrenaline versnelt de hartslag en ademhaling en bereidt de spieren voor op actie: het lichaam is klaar om snel te reageren op het vermeende gevaar. Daarnaast verhoogt cortisol het glucosegehalte in het bloed en stimuleert het de dopamine-aanmaak, waarmee onze 'batterijen worden opgeladen' om de uitdaging aan te gaan. Op zich zijn deze stressgerelateerde processen nuttig, want ze helpen ons de dagelijkse uitdagingen te doorstaan. 

Maar het stressniveau waaraan de mens in de huidige tijd blootstaat, is onmiskenbaar schadelijk. Langdurige stress werkt degeneratief, omdat een aanhoudende staat van alertheid de neuronen van het geheugen aantast en bovendien de afscheiding van bepaalde de hormonen remt, waardoor een depressie kan worden uitgelokt. 

Tevens kunnen als neveneffect geïrriteerdheid slapeloosheid en angstgevoelens optreden, alsook een hoge bloeddruk. Daarom, ook al zijn uitdagingen positief voor lichaam en geest, die immers actief moeten blijven, dient chronische (zware) stress te worden aangepakt om voortijdige veroudering van ons lichaam te voorkomen. 

Privé Sauna Akwa

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram